Article del Xavi Serra publicat a lAra Llegim el 30 d’abril de 2021. Fes clic per veure l’article original

Norma publicarà el 25 de juny ‘Vinyetari’, un recull d’historietes de la primera edició del guardó

Després de l’extraordinària acollida de la primera edició, torna el Premi ARA de Còmic en Català. El diari obre la convocatòria de la segona edició del concurs a autors de qualsevol nacionalitat majors de 18 anys que fins al 30 de setembre podran presentar historietes curtes de no-ficció que optaran a un premi de 10.000 euros per a l’obra guanyadora i un premi de 1.500 euros per a l’obra finalista. La iniciativa tornarà a comptar amb el suport de la direcció general de Política Lingüística del departament de Cultura de la Generalitat i la col·laboració de Norma Editorial. Pel que fa a les bases i el calendari de la convocatòria, es poden consultar a la web premicomic.ara.cat.

162 obres es van presentar a la primera edició del concurs, una resposta per damunt de les previsions que deixa constància de la vitalitat del còmic com a mitjà d’expressió a casa nostra i l’interès pels nous gèneres de no-ficció. El 29 d’octubre es va anunciar en un acte a la Fundació Miró l’obra guanyadora, Caritat del Río, de Pep Brocal, que traça la biografia d’una de les figures catalanes més apassionants del segle XX, lluitadora revolucionària, espia soviètica i mare de l’assassí de Trotski, Ramon Mercader. El mateix jurat presidit per Manel Fontdevila que va atorgar el premi a Brocal va triar també com a finalistes les historietes Força, de Ferran Vidal, i Paral·lel, de Berta Cusó.

La segona edició manté intacte l’objectiu del concurs: contribuir a la normalització del català en l’àmbit del còmic adult i la novel·la gràfica, on el català té encara una presència minoritària. Com va dir la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, en l’acte de lliurament del premi, “la vitalitat d’una llengua depèn de molts factors i un de molt clar és que amb ella s’hi pugui dir tot i expressar de tot en tots els àmbits”. El còmic ha sigut i segueix sent una de les prioritats de l’ARA a través dels seus diaris il·lustrats per al Saló del Còmic i de seccions de còmic periodístic o d’avantguarda gràfica. Cada setmana, a més, publica una pàgina d’historieta al suplement Diumenge per on han anat passant autors com Albert Monteys, Max, Miguel Gallardo o el mateix Pep Brocal.

Arriba ‘Vinyetari’, la primera antologia de no-ficció

El 25 de juny Norma publicarà una selecció de les historietes presentades de la primera edició del Premi ARA de Còmic en Català. Vinyetari, així es dirà el volum, inclourà per descomptat l’obra guanyadora i les dues finalistes, però també 15 historietes més seleccionades conjuntament per Norma i l’ARA amb l’objectiu de donar visibilitat a la qualitat i diversitat dels treballs rebuts. La portada és obra del guanyador del concurs, Pep Brocal, que també obrirà el llibre amb Caritat del Río, seguida de la immersió en la realitat d’un centre de rehabilitació per a drogodependents que documenta Ferran Vidal a Força i l’explosió de vida i llibertat de la Barcelona canalla dels anys 40 i 50 recreada per Berta Cusó a Paral·lel.

Segueix llegint aquí