Notícia de la Magí Camps publicada a La Vanguardia el 18 de juliol del 2021. Consulteu l’article original de la notícia clicant aquí: “Barcelona tindrà un nou festival de gèneres fantàstics, el 42”

Al novembre s’estrenarà la nova cita literària amb un centenar d’autors, amb més escriptores que escriptors

L’esclat de llibres de gèneres fantàstics que el món literari català ha viscut els últims anys, amb la consolidació d’editorials i llibreries especialitzades, cristal·litzarà del 3 al 7 de novembre en el nou Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, de nom tan suggerent com 42, que se celebrarà a la Fabra i Coats. Per als no iniciats, el 42 és el número per excel·lència de la ciència-ficció.

En roda de premsa, el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, i el comissari del festival, Ricard Ruiz Garzón, van destacar la rellevància d’aquesta nova trobada, que connectarà amb el públic jove, en fomentarà la lectura i completarà l’oferta de Barcelona com a ciutat de la literatura.

La festa literària convocarà un centenar d’autors, entre els quals hi haurà més dones que homes, fet que demostra la fortalesa i l’empenta del gènere, a parer de Ruiz Garzón. Els organitzadors no volen avançar noms, però ja estan confirmats Albert Sánchez Piñol, Elia Barceló, Adrian Tchikovsky i Elisabetta Gnone, entre d’altres.

El nom del festival, 42, com la samarreta que lluïa el comissari, és la resposta sorprenent que dona un ordinador, de nom Pensament Profund, a la novel·la Guia galàctica per a autoestopistes, de Douglas Adams (Laertes/Anagrama). “El 42 no és un festival que doni respostes completes i molt sàvies, sinó que ampliarà les preguntes”, va referir Ruiz Garzón.

Subirats va parlar d’una “nova criatura literària molt significativa”, que “combina molt bé amb els debats distòpics, científics, els videojocs, els jocs de taula…” Una de les principals motivacions és que aquests gèneres connecten directament amb “un públic jove nou que ens sembla que val la pena recollir, perquè en fomenta la lectura”.

El festival commemorarà uns quants aniversaris, com ara el centenari de la paraula robot. Subirats va destacar la tria de Ruiz Garzón com a primer comissari del 42, perquè és “un escriptor de llarg recorregut, especialista en aquest àmbit”.

“El festival neix amb la voluntat d’integrar persones i gèneres diferents”, va afegir el tinent d’alcalde, i va posar com a exemples la biblioteca de la UOC, que aplega molts llibres de ciència-ficció, de manera que van de la mà la ciència i la literatura; la biblioteca Montserrat Abelló, que s’està especialitzant també en ciència-ficció; i la de la Sagrada Família, especialitzada en ciència: “Tot està connectat”.