Article publicat al Aguaita el 2 de juny del 2019. Fes clic per veure l’article original

Els organitzadors treballaran amb el gremi de llibreters per acostar els títols dels espectacles literaris

LitterarumLa 12a edició del Litterarum, la Fira d’Espectacles Literaris i la 16a edició de la Fira del Llibre Ebrenc han tancat aquest diumenge amb un 15% més de visitants, superant les 4.500 persones durant els quatre dies de certamen. La gran majoria dels espectacles literaris han aplegat un centenar de persones de públic de mitjana. El director Litterarum, Albert Pujol, ha afirmat que “serà la millor edició” perquè han aconseguit “el gran objectiu, que la gent participi del màxim nombre d’activitats i han arribat a gent de fora”. Pel que fa a la venda de llibres, també estimen un augment d’entre un 10% 12% respecte a l’any anterior, que han recordat que ja va ser de “rècord”. Els organitzadors consideren que el Premi Nacional de Cultura hi ha contribuït i apunten que treballaran amb el gremi de llibreters de cara a la propera edició per oferir els llibres dels autors que es representen en els espectacles literaris.

Els carrers de Móra d’Ebre s’han omplert de lletres i literatura des d’este dijous quan va arrencar el Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc. Dels 34 espectacles programats, una vintena han assolit de mitjana un centenar d’espectadors. Segons el director del Litterarum aquesta repercussió -donada en part pel Premi Nacional de Cultura i per una programació equilibrada- és una xifra “molt important”. “Era el nostre somni, no només fer coses per la gent de casa sinó per als de fora”, ha subratllat.

A tall d’exemple, ha destacat la bona rebuda dels espectacles de circ i de màgia, que s’han sumat als de dansa i teatre. “Són la demostració clara que la literatura es pot agafar des de molts vessants artístics i que tenim artistes de molt nivell al nostre país”, ha afegit Pujol. Pel que fa als programadors, s’han incrementat en un 5% i esperen seguir consolidant aquest sector. De fet, ha apuntat que el Sant Jordi d’Hivern serà una de les cites obligades per reforçar les col·laboracions i produccions artístiques.

Els llibres més venuts han estat els lligats al Sant Jordi d’enguany però també aquells títols d’autors ebrencs que no es van poder trobar a les llibreries el 23 d’abril. Els llibres d’Ignasi Blanch, dissenyador del cartell d’esta edició, també es troben entre els més venuts i pràcticament s’han esgotat, segons dades dels organitzadors. L’any passat les vendes es van xifrar en uns 2.000 exemplars i enguany calculen que han crescut al voltant d’un 10 o 12%. “Som una fira de fons i això la gent ho agraeix molt, perquè troben llibres que són molt difícil que els llibreters tinguin en estoc”, ha reivindicat Pujol. “Els llibreters fan un esforç molt gran per ajuntar un fons dels 2.500 llibres i anar-lo augmentant cada any”, ha afegit.

A banda, els organitzadors treballaran per teixir sinergies amb el gremi de llibreters per crear un espai amb els títols dels autors que pugin a l’escenari dels espectacles literaris del Litterarum. Pujol ha detallat que molts espectadors han demanat comprar els llibres després de veure’ls a escena. “Simplement tancarem el cercle amb els llibreters perquè sigui un detonant i s’acabi convertint en normal dins dels espectacles literaris de la resta de fires”, ha argumentat el director.

Els certàmens clouen amb música i presentacions de llibres

L’escriptora Francesca Aliern no ha fallat en cap edició de la fira i, en esta ocasió, ha presentat el seu llibre ‘La petita Laura’. Remenant llibres a la carpa de la plaça de Dalt, ha valorat que el Premi Nacional de Cultura és un bon reconeixement per a la feina dels escriptors. “Hem sigut impulsors amb el company Subirats i avui la literatura ebrenca gaudeix d’una bona salut. Han sortit autors molt bons”, ha afirmat.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí