• El Gremi d’Editors de Catalunya celebrarà la 35a Nit de l’Edició el 21 de desembre a les 18.30h.

  • A l’acte es lliuraran el Premi Atlàntida i el Memorial Fernando Lara a una jove iniciativa empresarial.

  • També es reconeixeran els 150 anys d’Editorial Casals, els 75 de Ediciones Paidós i Marcombo i els 25 d’Efadós i de l’editorial de la Fundació UOC.

  • Finalment l’Associació Col·legial d’Escriptors entregarà el XXIII Premi de Traducció Ángel Crespo a Victoria Alonso Blanco.

  • Premi Atlàntida: Llibreria La 2 de Viladric (Tortosa, 1760), Llibreria Fabre (Barcelona, 1860) i Llibreria Geli (Girona, 1879). Amb aquest reconeixement a les tres llibreries més antigues de Catalunya associades al Gremi de Llibreters, el jurat del Premi Atlàntida ha volgut fer un homenatge al conjunt de llibreries de Catalunya que amb el seu esforç, resiliència i continuïtat en el treball i per la seva defensa i promoció del llibre i de la lectura, especialment en un any com aquest, tant difícil pels efectes de la pandèmia que estem vivint.
  • Memorial Fernando Lara: Akiara books, projecte d’Inês Castel-Branco. La Cambra del Llibre de Catalunya atorga aquest guardó des de fa 26 anys en memòria de Fernando Lara, reconegut editor i ferm defensor del sector editorial des de la presidència de la Cambra del Llibre de Catalunya, mort el 1995 d’accident de trànsit a l’edat de 39 anys. Akiara books és un projecte d’Inês Castel-Branco que va començar el 2016 a Fragmenta Editorial i que s’ha consolidat posteriorment en solitari amb una extraordinària tasca d’edició i divulgació de llibres infantils i juvenils.
  • Celebració d’aniversaris rodons de cinc editorials: 150 anys d’Editorial Casals; 75 anys d’Edicones Paidós i de Marcombo; i els 25 anys d’Efadós i la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya. Editorial UOC. Anualment el Gremi d’Editors reconeix aquelles editorials associades que celebren anys rodons. D’aquesta manera el Gremi vol posar en valor la diversitat i la resiliència d’un sector de 500 anys d’història a Catalunya.
  • Premi Ángel Crespo de Traducció: Victoria Alonso Blanco per la traducció de l’anglès al castellà de l’obra «Nueve cuentos malvados» de Margaret Atwood, publicada per Editorial Salamandra. El Premi Ángel Crespo, en honor a l’insigne poeta, assagista i traductor mort a Barcelona el 1995, l’atorga anualment l’Associació Col·legial d’Escriptors per reconèixer la importància de la tasca dels traductors.

El Gremi d’Editors de Catalunya atorga cada any el Premi Atlàntida a una personalitat o entitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i, també, pel seu compromís en la promoció i defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual. Donada l’excepcionalitat de l’any que estem vivint, el jurat del premi, integrat per editors i periodistes, ha concedit enguany el guardó a les tres llibreries més antigues de Catalunya associades al Gremi de Llibreters de Catalunya i que són La 2 de Viladric (Tortosa, 1760), Llibreria Fabre (Barcelona, 1860) i Llibreria Geli (Girona, 1879). D’aquesta manera ha volgut simbolitzar el seu reconeixement i posar en valor l’enorme esforç i capacitat de resistència i continuïtat en el treball fet per les llibreries per la seva defensa i promoció del llibre i de la lectura, des de la primera línia; especialment en un any com aquest, tant difícil pels efectes de la pandèmia que estem vivint.

El lliurament tindrà lloc el proper 21 de desembre, en el marc de la 35a Nit de l’Edició, a l’Auditori Axa de Barcelona (Avinguda Diagonal, 547).

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet, Jordi Herralde, Lluís Pascual, Carme Riera, entre d’altres.

El jurat del Premi Atlàntida, consta de 17 membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i format pels tres vicepresidents del Gremi Roman de Vicente (Urano), Patxi Beascoa (PenguinRandom House) i Montserrat Ayats (Eumo i presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana); els editors Daniel Fern|ndez (Edhasa i president de CEDRO), Jordi Herralde (Anagrama), Idoia Moll (Alba), Carles Revés (Planeta), Luis Solano (Libros del Asteroide) i Núria Tey (Penguin Random House); i els periodistes Ignasi Aragay (Ara), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Francisco Marhuenda (La Razón), Miquel Noguer (El País), Ramon Vendrell (El Periódico de Catalunya) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).

La Nit de l’Edició, que enguany celebra la seva 35a edició, ha esdevingut el punt de trobada anual de totes les persones vinculades al món del llibre que contribueixen al seu creixement.

Durant la vetllada, a més del Premi Atlàntida 2020 a les tres llibreries més antigues de Catalunya associades al Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi d’Editors de Catalunya farà també un reconeixement especial a Editorial Casals pels seus 150 anys d’activitat editorial continuada; a Marcombo i Ediciones Paidós pel seu 75è aniversari; i a Editorial Efadós i la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya. Editorial UOC que enguany celebren els 25 anys de la seva creació.

Durant el mateix acte es lliurarà també el Memorial Fernando Lara, que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya que reconeix a un jove empresari o a una nova iniciativa empresarial del sector del llibre, que aquest any ha recaigut en l’editorial Akiara books, de Barcelona, iniciativa d’Inês Castel-Branco; i finalment l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya farà el lliurament del XXIII Premi de Traducció Ángel Crespo a Victoria Alonso Blanco per la traducció de l’anglès al castellà de l’obra «Nueve cuentos malvados» de Margaret Atwood, publicada per Editorial Salamandra.

La 2 de Viladric, Llibreria Fabre i Llibreria Geli

El jurat ha decidit premiar les tres llibreries més antigues de Catalunya associades al Gremi de Llibreters de Catalunya i que són:

  • La 2 de Viladric (Tortosa, 1760)
  • Llibreria Fabre (Barcelona, 1860)
  • Llibreria Geli (Girona, 1879)

Amb aquesta proposta ha volgut simbolitzar el seu reconeixement i posar en valor l’enorme esforç i capacitat de resistència d’aquestes tres llibreries en concret al llarg de les seves trajectòries, i, alhora, premiar a totes les llibreries en general per la seva defensa i promoció del llibre i de la lectura, des de la primera línia; i especialment en un any com aquest, tant difícil pels efectes de la pandèmia que estem vivint.

Akiara books, projecte d’Inês Castel-Branco, Memorial Fernando Lara

La Cambra del Llibre de Catalunya atorga anualment aquest premi, dedicat a la memòria del que fou el seu president durant 8 anys (1987-1994) i que reconeix a un jove empresari o a una nova iniciativa empresarial del sector del llibre, ja sigui editor, distribuïdor, llibreter o gràfic. Enguany s’atorgarà el 26è Memorial Fernando Lara a Inês Castel-Branco, editora d’AKIARA books de Barcelona.

AKIARA va néixer a Barcelona el febrer del 2018 de la mà d’Inês Castel-Branco. Des de la tardor del 2015, l’editora havia creat i dirigia la col·lecció infantil de Fragmenta Editorial (Petit Fragmenta), que va passar a tenir continuïtat en AKIARA books.

AKIARA publica únicament llibres de producció pròpia, curosament escrits i il·lustrats, per a petits i joves de totes les edats. Treballa majoritàriament amb autors locals, amb criteris de sostenibilitat i imprimeix a Barcelona. A més d’una col·lecció d’àlbums il·lustrats amb disset títols, durant l’últim any i mig AKIARA ha iniciat tres noves col·leccions: de narrativa (AKINARRA), de discursos inspiradors per a adolescents i joves (AKIPARLA) i de poesia (AKIPOETA).

Els seus llibres, publicats originàriament en català, castellà i portuguès, es distribueixen en 8 països, s’han traduït a 15 llengües i han estat seleccionats per als catàlegs internacionals del Banco del Libro, la Fundación Cuatrogatos i The White Ravens.

Victoria Alonso Blanco, Premi de Traducció Ángel Crespo

D’altra banda, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, per tal de retre homenatge a la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo i tenint present que una gran proporció de les traduccions al castellà s’editen a Catalunya, lliurarà el XXIII Premi de Traducció Ángel Crespo a Victoria Alonso Blanco per la traducció de l’anglès al castellà de l’obra «Nueve cuentos malvados» de Margaret Atwood, publicada per Editorial Salamandra.