Article publicat al Regió 7 el 8 de gener de 2020. Fes clic per veure l’article original

L’entitat Actua Cultura reclama al govern català arribar a aquesta xifra en un màxim de tres anys

Actua CulturaEls portaveus d’Actua Cultura, Isabel Vidal, en arts escèniques; Joan Sala, del sector del llibre; Joan Anton Maragall, en art; Eva Faustino, en música i Montserrat Bou, pel que fa el sector audiovisual.

La nova plataforma Actua Cultura, formada per la gran majoria del sector cultural català, ha reclamat aquest dimecres 8 de gener que es destini a la cultura el 2% del pressupost que aprovi el Govern. Els sector de les arts escèniques, l’art, la música, l’audiovisual i el llibre s’han unit per primera vegada en una plataforma per evidenciar la “manca de consideració respecte la cultura per part de les institucions” i “dir prou per dignitat” davant el 0,67% del pressupost que es destina actualment, una dotació que consideren “injusta i indecent”. Els representants es reuniran amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per demanar-li un “canvi de paradigma” envers la cultura que es tradueixi en un 2% dels pressupostos en no més de 3 anys. La plataforma idearà accions “imaginatives, contundents i dilatades en el temps” en cas que no es compleixin les seves demandes.

La plataforma assegura que el 2% és el “mínim per tenir una cultura digna”, una xifra àmpliament demandada al Parlament de Catalunya per diferents forces polítiques i que respon a la mitjana dels països de la Unió Europea. La màxima aportació pública va ser el 2008, quan es destinava l’1% dels pressupostos a la cultura, i amb les retallades posteriors s’ha arribat al 0,67% actual. “Aquesta xifra és un ‘se me’n fot la cultura’. Naixem amb la idea que la nostra feina serà llarga. Hem de ser un país normal, no estem demanant res extraordinari, sinó el que el nostre entorn té”, ha assegurat Joan Sala, portaveu del sector del llibre.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí