Durant el matí d’avui, dilluns 19 de desembre, ha tingut lloc a la seu del Gremi una trobada amb els mitjans de comunicació on el president de l’entitat, Patrici Tixis, ha fet un balanç sobre el sector editorial català.

  • El llibre en paper segueix liderant la recuperació del sector
  • Els dos principals reptes del sector són frenar l’augment de la pirateria i aconseguir el creixement del nombre de lectors de llibres
  • El sector proposa cinc mesures per frenar els 390 milions de descàrregues il·legals de llibres a la xarxa entre les quals hi figura un gran acord amb anunciants i operadors telefònics per impedir la publicitat en les pàgines web pirata, i la renovació de títols a les biblioteques
  • Satisfacció al Gremi per la campanya de la Generalitat «Fas 6 anys. Tria un llibre», que fomenta el llibre i la lectura entre els infants i a les escoles i per l’anunci de la rebaixa de l’IVA digital al 4%
  • La Cambra del Llibre de Catalunya ha pres l’acord d’impulsar la candidatura de la Festa de Sant Jordi com Patrimoni Immaterial de la UNESCO
    rodapremsa

    Roda de premsa celebrada el matí de dilluns 19 de desembre, a la seu del Gremi

 

Barcelona, 19 de desembre de 2016

El Gremi d’Editors de Catalunya estima que el sector editorial creixerà lleugerament durant el 2016, per tercer any consecutiu, impulsat per les vendes del llibre en paper.

Les previsions del Gremi d’Editors de Catalunya es fonamenten en la bona evolució que ha tingut el sector en el seu conjunt, tant en el llibre d’interès general com en el llibre de text.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha assenyalat que “el segon semestre d’aquest any ha estat més dinàmic que el primer i esperem que la campanya de Nadal i de Reis ens permeti tancar l’any amb dades positives de creixement”. I afegeix que “aquestes dades ens permeten afirmar que la recuperació del sector s’està consolidant any rere any”.

En aquests context el sector destaca que els dos reptes principals per l’any vinent són la lluita contra la pirateria i la creació de nous lectors.

 

El 45% de llibres piratejats s’han editat els últims 12 mesos

El sector editorial reclama al Govern espanyol i al conjunt de les Administracions més contundència per frenar el creixement de la pirateria a tot Espanya. Segons les dades de l’estudi sobre pirateria a Espanya que publica anualment la Coalición de Creadores, en el darrer any es van descarregar 390 milions de llibres il·legalment, dels quals un 45% a títols editats en els últims dotze mesos. Segons aquest mateix estudi en l’últim any la pirateria de llibres ha crescut un 16% amb 55 milions més de descàrregues il·legals que l’anterior.

Un dels grans problemes que té la lluita contra la pirateria és la lentitud del sistema judicial, per la qual cosa amb la reforma de la Llei de la Propietat Intel·lectual que va entrar en vigor ara fa dos anys, es va impulsar un mecanisme administratiu d’acció ràpida anomenat Secció Segona de la Comissió de la Propietat Intel·lectual, que depèn del Ministeri de Cultura. Aquest sistema, ideat per frenar la pirateria de forma més ràpida, no ha funcionat perquè el promig d’instrucció d’un expedient és de prop de 15 mesos.