“Els joves estan saturats de consells, el que busquen és llegir una bona història”

El Forum Edita 2023 ha analitzat els nous hàbits de lectura infantil i juvenil. Per a l’autora supervendes Joana Marcús, “els joves sí que llegeixen, i moltíssim

  • Les responsables del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya han explicat que el projecte, que ja ha arrencat, té la mirada posada en el 2030, i està dotat amb 58 milions d’euros
  • “Els escriptors escrivim textos. Són els editors els que fan els llibres”, manifesta la filòloga Lola Pons
  • Més de cinc-centes persones han pogut seguir les tres jornades de la trobada internacional, que ha celebrat a Barcelona la vuitena edició

Els joves llegeixen, i llegeixen molt. Així ho ha explicat, a la tercera i última jornada del Forum Edita, l’escriptora mallorquina Joana Marcús, autora de més de 24 novel·les, i coneguda internacionalment des que als 13 anys va començar a publicar les seves històries a la plataforma Wattpad, des de la qual ha arribat a milions de lectors. “A internet és el lector el que decideix que el llibre té valor”, ha afirmat l’autora de la saga Mesos amb tu, també publicada en paper. “Tenim un problema d´infantilització de la gent jove”, afirma, tot i que reconeix que “sempre hi haurà un salt generacional”. “Els joves estan saturats de consells, el que busquen és que se’ls tracti com a adults i llegir una bona història”, afegeix.

En la mateixa línia, s’ha expressat la booktuber Anna Pardos (Mixa), en conversa amb els editors Paulo Cosín i Enric Masllorens, i la bibliotecària Rosa Maria Dos Santos. “Els joves d’avui dia veuen la lectura com una forma de socialització. Les xarxes socials han democratitzat la lectura”, sosté la dinamitzadora cultural.

La vuitena edició del Forum Edita, organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la UPF Barcelona School of Management Barcelona, ha dedicat, així, la tercera i última jornada a les estratègies per a la promoció del llibre, als nous hàbits de lectura en els més joves i a la importància del vincle entre edició i llenguatge.

“La lectura està vinculada al benestar i, per tant, és un dret que cal fer accessible a tothom”, ha dit Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Montserrat Ayats, coordinadora del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, que han explicat les bases del nou projecte de foment de lectura a Catalunya, que ja ha arrencat, que té la mirada posada en el 2030, i que està dotat amb 58 milions d’euros.

Elvira Marco, comissària del projecte Espanya País Convidat d’Honor a la Fira del Llibre de Frankfurt 2022, ha defensat que les claus per a la promoció del llibre i la seva internacionalitat són “la planificació, la coherència i la col·laboració entre el sector públic i el privat. Frankfurt va marcar una fita en la promoció exterior de la literatura espanyola, es van traduir a l’alemany prop de 450 títols”.

Per la seva banda, María José Gálvez, directora general del Llibre i el Foment de la Lectura en funcions, considera que els pilars que han pogut exposar a la fira han estat la fortalesa editorial, la sostenibilitat, la bibliodiversitat, la pluralitat lingüística, la digitalització i, també, el pont cultural entre Espanya i Llatinoamèrica.

Finalment, Lola Pons, catedràtica de la Universitat de Sevilla, filòloga i historiadora de la llengua, ha fet una ponència sobre el vincle entre l’edició i el llenguatge. “Avui tenim clar que editors i autors són dues coses diferents. No sempre ha estat així. Abans, el concepte de text era molt més col·laboratiu”, ha explicat l’acadèmica. “Els escriptors escrivim textos, no llibres. Són els editors els que fan els llibres”, ha subratllat.

La trobada internacional celebrada a Barcelona ha finalitzat aquest dimecres la seva vuitena edició, després de tres jornades de debats i ponències, amb la participació de més de cinc-centes persones i en què han intervingut, entre molts altres, el paleontòleg Juan Luis Arsuaga, els consultors Rüdiger Wischenbart i Ignacio López, els eurodiputats Tomasz Frankowski i Ibán García del Blanco, l’escriptor Jorge Carrión o l’enginyer Josep Maria Ganyet.

El periodista Sergio Vila-Sanjuán, codirector del Forum Edita, ha fet el balanç de les jornades. “El temps s’ha accelerat tant que cada moment que vivim ja forma part del futur”, ha conclòs.

Més informació:

  • Pots descarregar la nota de premsa aquí