Article de Luís Abril

El controvertit model de distribució editorial per a les editorials petites i mitjanes: anàlisi de l’article de Brooke Warner i la seva aplicació per als editors espanyols.

He tingut l’oportunitat de llegir l’excel·lent article de Brooke Warner Distribution. , sobre el controvertit sentit del concepte de distribució a la indústria editorial. Hi analitza els motius del tancament recent de la distribuïdora Small Press Distribution (SPD) als EUA i les conseqüències que ha tingut en els petits i mitjans editors als quals distribuïa, i alhora proposa una sèrie de canvis en el model de distribució editorial que funciona a la nostra indústria.

En llegir l’article, han vingut al meu cap algunes de les experiències que he viscut, en primera persona, durant els meus 40 anys dins del món editorial. Durant aquests, he vist com s’ha anat transformant el sector i també com lamentablement se segueixen mantenint certs models que incideixen negativament a la nostra indústria. En aquests anys he tingut l’oportunitat de participar en molts dels rols que algú pot arribar a exercir dins d’aquesta indústria, on sens dubte la distribució és i continuarà sent una qüestió clau per als editors, tant pels petits i mitjans com pels grans.

Vull destacar de l’article, la manera com Warner sintetitza i estructura perfectament cadascun dels factors que incideixen en la situació actual de la distribució i posa de manifest la debilitat en què viuen les petites i mitjanes editorials respecte a aquesta. No és casual el nom que ha posat a l’article, va en relació al concepte molt malentès de la distribució editorial i les seves conseqüències en els diferents actors del món de l’edició. Moltes de les qüestions que ella exposa, les comparteixo en gairebé la seva totalitat, però m’agradaria comentar la meva visió sobre com incideixen a Espanya en particular, però també a la resta dels països llatins, i considerar les rèmores i les oportunitats que avui tenen els editors en base a allò tradicional i allò nou en la distribució, pensant especialment en aquests petits i mitjans editors.

Com deia, em crida molt l?atenció, amb les seves evidents peculiaritats, com s?assembla la indústria del llibre als EUA al que estem vivint a Espanya. I no ho dic només per l’extraordinària concentració de segells i canals comercials, cosa que s’està vivint a tot el món, sinó per la similitud dels efectes negatius que pateixen els editors que, al capdavall, són els veritables generadors de negoci en aquesta indústria. Sense el valor que aporten els editors, ni els distribuïdors ni les llibreries podrien fer cap mena de negoci, però a més ells són els que més arrisquen i els que acaben rebent, proporcionalment, el percentatge net de benefici més baix. Em refereixo especialment als petits editors el volum de facturació dels quals va en línia amb la seva mida, però tot i així, han de competir amb monstres enormes que ocupen prestatgeries dels lineals de venda i reben l’especial atenció de la resta de la cadena comercial del llibre.

Clica aquí per llegir l’article sencer