Article d’opinió publicat a La Vanguardia el 19 d’abril del 2021. Consulteu l’article original clicant aquí: “Ara que encara teniu temps”

Doneu-vos el luxe d’oblidar-vos de tots els elefants a l’habitació: ignoreu per una es­tona totes les males notícies, que inclouen un immens reguitzell de ressentits que volen incendiar el món amb llumins i gasolina que els han proporcionat l’esforç que van fer els seus pares i els seus avis; ignoreu durant unes hores tots els problemes indefugibles d’un país sense GPS moral; allunyeu-vos de tot i de tots els qui els estan, novament, decebent.

Llegiu un bon llibre i admireu; hi ha gent que té encís i sap anomenar l’essencial

Agafeu un bon llibre i llegiu. Sigueu per un moment molt més que el que lluita per sortir d’aquest fangar en què estem. Allargueu les mans (les vostres pròpies mans) i, per de­cisió pròpia, gaudiu d’una bona història en la qual algú us expliqui una cosa que us faci contenir la respiració d’admiració. Sigui del gènere que sigui, hi ha històries per a tots els gustos.

Llegiu una cosa que us digui a crits que us estava esperant, una cosa que potser heu intuït alguna vegada però que precisament un autor va saber formular, en un text que esperava ser llegit i reviscut per un nou lector.

Llegiu un bon llibre i admireu. Pot ser que tot el que tinguem al voltant tendeixi a ser més gran i creixentment mediocre, però hi ha gent que està tocada per alguna cosa, ­diguem-ne el misteri, la màgia, els déus, el talent, l’emoció, la saviesa. Hi ha gent que té encís, sap anomenar l’essencial i ho com­parteix. Tenen diversos noms: es diuen ­autors, o creadors en cinema, músics, gent de teatre, etcètera. En qualsevol de les arts, ens fan sentir que no estem ni sols del tot ni morts del tot.

Obriu les pàgines d’una novel·la intel·ligent i sorpreneu-vos que, encara que ens creguem que ja ho hem vist tot, n’hi ha que ens porten diverses voltes d’avantatge. En diuen creadors. Els que treballem en aquesta cosa anomenada indústries culturals, ens dediquem – com gossos conillers entrenats a totes les cintes de transport dels aeroports més complicats– a afinar l’olfacte per intuir-los, buscar-los, somiar-los, desitjar-los… tan fervorosament que, quan els acabem trobant, el temps s’ atura i s’accelera el pols: tot es fa tan clar que busques urgentment sortir i explicar-ho. Trobar un manuscrit bo és tan excitant com construir una casa, una cosa semblant al que deu sentir qui ajunta les peces d’un puzle o qui munta una pel·lícula.

Hi ha art i misteri en les persones que anomenen, d’una de les moltes maneres possibles, com n’és d’essencial allò que ens allunya del fang sense ignorar-lo. L’essencial és trobar una història, un fil, una frase, una vida que ens ajunta a l’invisible i innegable, és la punxada electritzant que et fa ser més, sentir més, viure més. És buscar i trobar la vida entre els plecs del nostre dia a dia i és buscar sense parar, sense deixar-se satisfer per edulcorants barats.

De tots els personatges de la mitologia, ser Hermes (o Mercuri) és especialment fascinant, perquè ser missatger és una de les activitats més nobles, ja que et converteixes en algú que uneix el llunyà amb el proper. El tangible amb l’intangible.

Ara que no podem viatjar, que tot està escanyat en una pantalla, buscar emocionar-se amb les pàgines d’un llibre que et fa notar la necessitat urgent d’un llapis amb què ­capturar una frase admirable em sembla tan necessari com respirar de nou, sense por, ­totes les vegades futures que ens quedin.

Llegir amb els ulls oberts és estar cridat a una cosa gran, és diluir l’enveja i passar a l’admiració, és l’acte de rebel·lia intel·ligent més carregat de noblesa, perquè es neces­sita una humilitat immensa per obrir-se a un altre, anar al refugi que ens protegeix del món digital i ens permet gaudir de voler entendre altres vides.

Octavio Paz deia sobre la figura materna: “La meva mare: pa que jo tallava amb el seu propi ganivet cada dia”. Qui llegeix, menja el pa del seu creador, aquell que s’ha lliurat per donar vida i energia a un altre. La vida real, la profunda, la intensa, la veritable, no es pot constrènyer al nostre diminut paper en aquella obra de teatre a què ens han convocat.

Tenim còmplices, secrets i palpables, d’un horitzó més gran. Qui escriu de debò ho fa perquè no ho pot evitar. I això l’uneix a qui llegeix.

Pots seguir llegint aquí