Un any més Libranda ha presentat el seu Informe Anual del Llibre Digital. En el transcurs de l’any 2023, el sector del llibre digital en llengua espanyola va experimentar un creixement notable, consolidant-se com una opció cada vegada més rellevant i demandada pels lectors. Aquest increment, del 12% a nivell mundial i del 9% a Espanya respecte a l’any anterior, reflecteix una tendència ascendent que evidencia el constant interès i la preferència per la lectura en format digital a la comunitat hispanoparlant.

A l’informe s’estima que el mercat del llibre electrònic en llengua espanyola a tot el món va assolir els 122 milions d’euros el 2023: 68 milions d’euros a Espanya i 54 milions d’euros a la suma de la resta de països del món. En aquesta estimació de mercat queden excloses les vendes digitals de llibres acadèmics o de text i, per primera vegada, també en queden excloses les vendes de llibres digitals venuts mitjançant operacions directes o especials pels editors en determinats canals públics o privats.

Pel que fa a les quotes de cada territori el 2023, Espanya continua sent el mercat principal del llibre digital en llengua espanyola, amb una quota del 56% en valor en euros. El segon territori amb més pes continua sent Mèxic, amb una quota del 20% en valor en euros; el tercer territori amb més quota és els EUA, que tenen un pes d’un 10% en valor en euros, i el quart altres territoris, fonamentalment d’Europa, amb un 7% en valor en euros.

Al contrari que passa amb formats com l’audiollibre on les plataformes de streaming guanyen cada dia més pes, al mercat del llibre digital, la modalitat de venda unitària del contingut és el model de comercialització més rellevant. Dins d’aquest model, el pes més gran del mercat recau un any més a les plataformes internacionals amb una quota del 74,8 %, una quota que es manté estable respecte a l’any anterior. Per contra, el pes del grup de llibreries i plataformes en línia independents experimenta un decreixement i la seva quota tanca amb un 8,6 % el 2023.

D’altra banda, la modalitat de préstec digital a biblioteques experimenta un gran creixement respecte a l’any anterior (97 %) i assoleix una quota del 8,7 % del mercat, cosa curosa tenint en compte el creixement d’aquest format durant els anys de la pandèmia, cosa que ens porta a col·legir que els lectors que es van acostar al format a través de les biblioteques a la pandèmia no ho van fer com una «solució «pegat», sinó que aquest els va convèncer.

Article publicat a PublishNews, clica aquí per accedir-hi