La ciutat mexicana assumirà el lloc de la Tbilissi, capital de Geòrgia

La ciutat de Guadalajara (Mèxic) ha estat nomenada Capital Mundial del Llibre per a l’any 2022 per la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay per recomanació de Comitè Consultiu de la Capital Mundial del Llibre. «La ciutat va ser seleccionada pel pla integral de polítiques al voltant del llibre com a concepte per desencadenar el canvi social, combatre la violència i construir una cultura de pau per als seus ciutadans», segons indica el comunicat de la UNESCO.

El programa proposat per Guadalajara se centra en tres eixos estratègics: la recuperació dels espais públics mitjançant activitats de lectura en parcs i altres espais accessibles, la vinculació i cohesió social, especialment a través de tallers de lectura i escriptura per a nens i l’enfortiment de la identitat de barri mitjançant les connexions intergeneracionals, la narració de contes i la poesia de carrer.

L’any de celebracions començarà el 23 d’abril de 2022 amb motiu del Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor. Les ciutats designades per la UNESCO com a Capital Mundial del Llibre es comprometen a promoure el llibre i la lectura organitzant activitats durant tot un any. Guadalajara és la 22ena ciutat en ostentar en aquest títol des de 2001 i segueix a Tbilissi (2021).

La candidatura de la ciutat de Guadalajara va ser seleccionada per un Comitè Assessor que inclou a representants de l’Associació Internacional d’Editors (AIE), la Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques (IFLA), el Fòrum Internacional d’Autors (IAF) i la UNESCO.