Liber2016La fira ofereix una panoràmica actual del món del llibre, que segueix en plena transformació

Liber, la Fira Internacional del Llibre que promou la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) i que organitza aquest any Fira de Barcelona, comptarà amb la participació de 346 expositors de 10 països reafirmant-se en la seva 34 edició com l’esdeveniment professional més important de la indústria del llibre en espanyol. Amb la seva oferta comercial i activitats, Liber mostrarà, del 12 al 14 d’octubre, novetats, models de negoci i oportunitats de creixement en el sector del llibre en nous àmbits lligats a la digitalització, la comercialització i la internacionalització del llibre.

L’any passat, amb una facturació de 2.257 milions d’euros (+2,8%), la indústria editorial espanyola és la cinquena del món encara que la crisi econòmica, l’impacte de la digitalització i els canvis d’hàbits de consum cultural li han portat a reduir un 30,8% la seva xifra de negoci des de 2008. No obstant això, el sector afronta amb moderat optimisme aquesta propera edició de Liber davant la tendència positiva de recuperació del mercat interior iniciada ja el 2014 i el bon funcionament de les exportacions registrat en els últims anys.

Per al president de Liber i de la FGEE, Daniel Fernández: “la fira servirà per prendre el pols al mercat nacional, aprofundir en els reptes a afrontar com a indústria i seguir apostant per la internacionalització dels negocis de les empreses del sector del llibre, sobretot a Llatinoamèrica. A més, Liber és un espai per a la reflexió i el debat sobre els desafiaments del futur, així com per donar visibilitat a un sector que representa la indústria cultural més important del país”.

I és que la vitalitat de l’idioma espanyol, que parlen 567 milions de persones a tot el món, confereix una enorme projecció de futur i de negoci al món del llibre. En aquest sentit, Liber és una eficaç i provada plataforma d’exportació per a la indústria editorial espanyola ja que aquest any ha seleccionat i convidat directament a 500 compradors i prescriptores internacionals clau de 60 països que participaran en trobades de negocis amb les empreses expositores. Aquestes missions comercials compten amb el suport del ICEX Espanya Exportació i Inversions, les Oficines Econòmiques i Comercials a l’estranger i d’Acció Cultural Espanyola (AC/I) gràcies al Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de Visitants.

Destaca la visita d’una delegació de bibliotecaris nord-americans, país que en tres o quatre generacions tindrà el major nombre d’hispanoparlants del món segons l’Institut Cervantes.

El sector més representat en Liber són les empreses i entitats editores que acudiran a la fira amb novetats en tot tipus de temàtiques. Aquestes representen més del 80% dels expositors. Cal destacar la participació col·lectiva de diverses editorials d’Andalusia, Catalunya, País Valencià, Madrid, Euskadi i Castella León a través de les associacions i gremis professionals de les seves Comunitats Autònomes. Una altra participació agrupada important és la d’editorials especialitzades en el llibre religiós, un sector que representa el 3,7% de tot el que es publica a Espanya.

Així mateix, la fira torna a comptar amb la zona Liber Micro pensada per facilitar la presència de petits editors, empreses de serveis, startups i emprenedors amb una trajectòria al mercat inferior a tres anys o amb menys de sis empleats que fins fa poc tenien molt complicat assistir a una fira d’aquestes característiques. Aquest any s’han acollit a aquesta modalitat de participació sis empreses.

La resta de l’oferta de la fira es compon de companyies de serveis, distribuïdors, associacions professionals, institucions i entitats, agents literaris i companyies d’arts gràfiques. A més de signatures espanyoles, participen en la fira empreses d’EUA., Índia, Itàlia, Corea del Sud, Letònia, Rússia, República Txeca, Mèxic i Països Baixos.

Oportunitat digital i autoedició

Liber comptarà amb quatre àrees específiques d’exposició i activitats en les quals es concedirà especial atenció a la digitalització del llibre, les apps, l’autoedició, i els serveis d’impressió.

La Zona Digital acollirà diferents productes i serveis tecnològics relacionats amb l’edició, distribució i comercialització del llibre digital, que aquest any es complementarà amb la nova Zona Apps amb aplicacions per a la lectura en dispositius mòbils. En l’oferta concreta d’aquestes àrees es podrà trobar des de programari de gestió editorial i metadades, fins a plataformes per a l’exportació de llibres electrònics a tothom, passant per solucions antipiratería, ebooks i audiolibros en forma de targeta o apps que ofereixen a l’usuari experiències literàries interactives.

D’altra banda, la Zona de l’Autor permetrà que els autors independents coneguin eines d’autoedició i serveis relacionats amb la creació, producció, venda i promoció de llibres. En ella es desenvoluparan conferències, taules rodones i tallers sobre habilitats i tècniques d’escriptura, micromecenazgo editorial per captar fons de particulars, ús del màrqueting online per connectar amb els lectors i venda d’obres en llibreries i a la xarxa. Liber 2016 compte com a novetat la Zona Graphispag en la qual es presentaran innovadors productes impresos usant negres, materials, processos i acabats impactants i donarà a conèixer els avantatges de la personalització i la impressió sota demanda.

Jornades Professionals

Liber destaca, així mateix, pel seu intens programa d’activitats que ho converteixen al millor centre de transferència del coneixement i de debat del sector editorial amb la participació de més de 150 experts i professionals del sector en les 85 taules rodones, conferències, fòrums i presentacions incloses en les seves Jornades en les quals s’abordaran diferents qüestions relacionades amb els nous models de negoci, els mercats exteriors, la comercialització o l’evolució de la digitalització del llibre, entre altres temes. Entre els ponents destaca el reconegut analista internacional Edward Nawotka qui identificarà les 12 tendències que estan canviant el món de l’edició.

Hi haurà espai, a més, per parlar del llibre infantil i juvenil, l’edició tècnica científica i el còmic, així com de biblioteques, traducció, correcció de textos i bibliodiversidad. També s’informarà sobre les novetats de DILVE-ISBN i del Segell de Qualitat de les Llibreries; se signarà l’acord amb la Biblioteca Nacional per aprofitar les metadades del mercat del llibre per al Dipòsit Legal i es presentarà el Pla Integral per al foment del llibre i la lectura.

Premis Liber

En el marc de la fira, la FGEE lliurarà els Premis Liber que reconeixen la trajectòria i el treball desenvolupat per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. L’escriptor Juan Marsé; la fundadora de Tusquets Editors, Beatriz de Moura; la periodista de Ràdio Nacional d’Espanya, Pepa Fernández; el cineasta Fernando León director de “Un dia perfecte”; la llibreria Cálamo de Saragossa i la Xarxa de Biblioteques Públiques de la província de Barcelona són els guardonats en aquest any.

Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. L’edició d’aquest any, que tindrà lloc en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona, coincideix amb la declaració de Ciutat Literària per la UNESCO de la capital catalana, i la commemoració de la cambra centenària de la defunció de Cervantes.