L’escriptora Irene Vallejo presentarà un “Manifest per la lectura” i la directora general de Llibre, María José Gálvez, mesures per reactivar el sector

Implicar partits polítics, administracions públiques i la societat en el seu conjunt en un pacte per la lectura i el llibre perquè Espanya esdevingui un país de lectors, és una reivindicació del sector en els darrers anys. Per avançar en aquest objectiu, Liber, la Fira Internacional del Llibre, que aquesta edició se celebra 100% digital com a conseqüència de la pandèmia, ha volgut dedicar-hi un cicle de conferències, on l’escriptora Irene Vallejo presentarà el “Manifest per la Lectura “, i la directora general del Llibre i Foment de la lectura del Ministeri de Cultura i Esport, María José Gálvez, abordarà les mesures que el seu departament té previst desenvolupar per reactivar el llibre i impulsar la lectura a Espanya. Així mateix, Liber donarà a conèixer el programa d’Espanya com a país convidat d’honor de Frankfurt 2022. Aquestes sessions tindran lloc durant el matí del 28 d’octubre i seran retransmeses en streaming.

Com a primera indústria cultural de país, la del llibre reclama la necessitat d’arribar a un pacte d’estat que permeti posar en marxa una estratègia a llarg termini que reconegui el valor de la lectura i la contribució de el món del llibre en la societat espanyola actual. Per a això, els diferents agents del sector sol·liciten la consideració del llibre com a bé essencial i l’articulació d’un pla de foment de l’hàbit lector i de promoció de la lectura en el conjunt de la població que vagi acompanyat de mesures concretes. L’objectiu final és convertir Espanya en un país de lectors que deixi enrere la tradicional distància que ens ha separat en hàbits de lectura de països del nostre entorn europeu.

Liber 2020 ha convidat a la directora general del Llibre i Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura i Esport, María José Gálvez, per conèixer com té pensat el seu departament abordar una estratègia per fomentar la lectura i el llibre a casa nostra.

Per la seva banda, la filòloga i escriptora Irene Vallejo xerrarà amb la periodista Pepa Fernández sobre l’origen del llibre i les seves aportacions al llarg de la història. Vallejo ha convertit el seu assaig “El infinito en un junco” (Siruela) en un fenòmen de vendes, fent un fascinant recorregut de 30 segles de llibres i del seu poder de transmissió d’idees, coneixements, experiències i emocions a través de les seves pàgines. En el marc d’aquesta xerrada, Vallejo presentarà el “Manifest per la lectura” com a defensa i posada en valor dels beneficis i aportacions dels llibres a la societat.
Cal recordar que durant el confinament per la pandèmia, van millorar els índexs de lectura, assolint el 54% de la població espanyola major de 18 anys davant del 50% de l’últim Baròmetre d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres de 2019.

Així mateix, per tancar aquest cicle de conferències específic Liber destacarà el valor del llibre com a ambaixador del nostre patrimoni cultural en el mercat internacional, en un acte en què es presentarà el programa d’Espanya com a país convidat d’honor a la Fira de el Llibre de Frankfurt 2022. Acompanyaran María José Gálvez; la directora del projecte Elvira Marc Martínez; i el president executiu d’Acción Cultural Española AC / E, José Andrés Torres Mora.

Sobre Liber
Promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), Liber és la major trobada professional que la indústria editorial celebra a Espanya. La seva propera edició, organitzada per Fira de Barcelona, ​​tindrà lloc del 27 al 29 d’octubre, i serà 100% digital per adaptar-se a la conjuntura derivada de la pandèmia. Aquesta convocatòria on-line estarà enfocada a contribuir a reactivar el negoci editorial i les exportacions del llibre en espanyol en un context especialment complex per al sector. Per aquest motiu, Liber reforça, a més, els seus programes de compradors internacionals i prescriptors clau, desenvolupant les trobades de negoci previstos en format digital per ajudar a que la indústria editorial espanyola pugui recuperar l’impuls comercial perdut en el primer semestre del l’any.

Com és habitual, Liber celebrarà també les seves Jornades Professionals amb una trentena de trobades i debats al voltant de qüestions com els efectes de la pandèmia sobre llibres i lectura, la comercialització editorial, la propietat intel·lectual o el mercat únic digital, entre d’altres. Aquestes ponències i presentacions es retransmetran en streaming per ampliar el seu abast i audiència, la qual cosa permetrà el seu seguiment a professionals de Llatinoamèrica i Europa.

Organitzada per Fira de Barcelona, Liber 2020 està patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX España Exportación e Inversiones, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), i té la col·laboració del Gremi d’Editors de Catalunya i Acción Cultural Española (AC/E).

Més informació: