TJUE-practica-framing

Imatge proporcionada per Expansión.com

Inserir les obres a la pàgina d’un tercer és una posada a disposició de l’obra a un públic nou i per tant ha de rebre l’autorització del titular dels drets d’autor

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat que el titular dels drets d’autor pot exigir mesures per evitar el framing (inserció de les obres a la pàgina web d’un tercer), si des del principi ha deixat clar que la publicació de les mateixes és restringida.

Inserir les obres a la pàgina d’un tercer és una posada a disposició de l’obra a un públic nou i per tant ha de rebre l’autorització del titular dels drets d’autor, indica la cort.

Així ho ha apuntat en la sentència del 9 de març de 2021 (assumpte C-392/19). La sentència assenyala que la tècnica del “framing” constitueix un acte de comunicació a un públic, en tenir com a efecte posar l’element mostrat a disposició de tots els usuaris potencials d’un lloc d’Internet.

Quan el titular dels drets ha establert o imposat des del principi mesures restrictives relacionades amb la publicació de les seves obres, no ha consentit que tercers puguin comunicar lliurement al públic, diu la cort.

Al contrari, ha volgut restringir el públic que té accés a les seves obres únicament als usuaris d’un lloc d’Internet determinat.

El cas es refereix a SPK, una fundació alemanya encarregada de la gestió de la Deutsche Digitale Bibliothek, una biblioteca digital dedicada a la cultura i al coneixement que connecta a institucions culturals i científiques alemanyes entre si.

El lloc d’internet d’aquesta biblioteca conté enllaços que dirigeixen als continguts digitalitzats que s’emmagatzemen en els portals web de les institucions participants.

La Deutsche Digitale Bibliothek és un “aparador digital” que únicament emmagatzema miniatures de les obres, és a dir, versions d’imatges que pesa inferior a l’original.

VG Bild-Kunst, societat de gestió col·lectiva dels drets d’autor en l’àmbit de les arts visuals, supedita la celebració amb SPK d’un contracte de llicència d’ús del seu repertori d’obres en forma de miniatures a la condició que SPK es comprometi a aplicar, en fer ús de les obres protegides del contracte, mesures tecnològiques contra el “framing” per part de tercers de les miniatures de les obres que es mostrin en el lloc web de la Deutsche Digitale Bibliothek.

En considerar que aquesta clàusula contractual no era raonable des del punt de vista de les lleis sobre drets d’autor, SPK presentar una demanda davant els tribunals alemanys, que al seu torn van elevar el tema a la justícia europea.

Nota tècnica sobre la sentència:

Nota LC Sentencia TJUE 9 de marzo 2021 Framing

Més informació:

  • Pots descarregar la nota tècnica en format PDF aquí