Jaume Plensa

El Gremi d’Editors de Catalunya ha distingit l’artista Jaume Plensa amb el Premi Atlàntida 2015, un guardó que la institució atorga anualment a una personalitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i, també, pel seu compromís en la defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual.

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Jordi Savall o Joan Manuel Serrat, entre d’altres. El guardó es lliurarà el 15 de desembre, en el marc de la 30a Nit de l’Edició.

Jaume Plensa, un escultor de talla mundial

Jaume Plensa i Suñé (Barcelona, 1 de gener de 1955) és un escultor català, tot i que també ha col·laborat en projectes de teatre i òpera amb el disseny del vestuari i l’escenografia. L’any 1997 fou guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques concedit per la Generalitat de Catalunya i el 2012 rebé la Creu de Sant Jordi. Actualment viu entre Barcelona i París, tot i que té el taller a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). És conegut majoritàriament per les seves grans escultures formades per lletres i números, encara que també treballa altres materials com el ferro fos, el polièster, la fibra de vidre, l’alabastre o la fusta. En reconeixement a la seva trajectòria, l’any 2013 fou guardonat amb el Premio Velázquez de Artes Plásticas.

 

Jurat del Premi Atlàntida

El jurat del Premi Atlàntida, que consta de 18 membres, està format per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya i president del jurat, Alexandre Amat (Profit), Ignasi Aragay (Diari ‘Ara’), Lluís Bassets (‘El País’), David Castillo (‘El Punt Avui’), Sergi Dòria (‘ABC’), Daniel Fernández (Edhasa), Jorge Herralde (Anagrama), Claudio López (Penguin Random House), Francisco Marhuenda (‘La Razón’), Idoia Moll (Alba), Albert Pèlach (Enciclopèdia Catalana), Carles Revés (Planeta), Álex Sàlmon (‘El Mundo’), Luis Solano (Libros del Asteroide), Iosu de la Torre (‘El Periódico de Catalunya’), Roman de Vicente (Ediciones B) i Sergio Vila-Sanjuán (‘La Vanguardia’).