Nit de l'Edició 2015

De gran èxit pot qualificar-se la 30a edició de la Nit de l’Edició, l’esdeveniment organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya, que el passat 15 de desembre va tenir lloc al Convent de Sant Agustí de Barcelona.

Amb l’assistència de més de 500 persones vinculades al món de la cultura en general i del llibre en particular, l’acte va comptar amb la presència de la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell; del Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; de la comissionada de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda; del president de la Federació Espanyola de Gremis d’Editors d’Espanya, Daniel Fernández;  i de la presidenta de Cedro, Carme Riera.

La Nit, primera de Patrici Tixis com a President del Gremi, va servir per lliurar el Premi Atlàntida a l’escultor Jaume Plensa, el Memorial Ferran Lara a la Llibreria Pebre Negre, el Premi de Traducció Àngel Crespo a Misael Ruiz Albarracín i Santiago Sanz, així com reconèixer a les periodistes Rosa Mora i Rosa Maria Piñol per la seva trajectòria professional, i a Enciclopèdia Catalana i Editorial Kairòs per la celebració del seu 50è aniversari.

Premi Atlàntida a l’escultor Jaume Plensa

Nit de l'EdicióEl Gremi d’Editors de Catalunya va distingir l’escultor Jaume Plensa amb el Premi Atlàntida 2015, un guardó que la institució atorga anualment a una personalitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i, també, pel seu compromís en la defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual.

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Jordi Savall o Joan Manuel Serrat, entre d’altres. El guardó es lliurarà el 15 de desembre, en el marc de la 30a Nit de l’Edició.

Jaume Plensa va rebre el premi de mans de la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i va ser presentat pel periodista i director de La Vanguardia Màrius Carol, qui va definir-lo com a “escultor-poeta“, i va dir que “Barcelona està en deute amb Jaume Plensa. És difícil d’explicar que un barceloní de reconeguda talla mundial com ell no tingui a la ciutat una gran obra”.

Jaume PlensaEn el seu parlament d’agraïment, Plensa va reconèixer-se un gran aficionat a la lectura en general i de la poesia en particular. “A banda de llegir, m’agrada especialment rellegir, per què amb el pas dels anys, quan un canvia, el llibre que ha llegit també canvia i pren altres sentits“. Ja fa anys “vaig entendre que la lletra és una forma biològica de formació de pensament“, va dir. Elogiant el gran paper que té el poder de la paraula impresa, va afirmar que “El llibre és com un contenidor de silenci…una càpsula de transformació social“.

El jurat del Premi Atlàntida, que consta de 18 membres, està format per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya i president del jurat, Alexandre Amat (Profit), Ignasi Aragay (Diari ‘Ara’), Lluís Bassets (‘El País’), David Castillo (‘El Punt Avui’), Sergi Dòria (‘ABC’), Daniel Fernández (Edhasa), Jorge Herralde (Anagrama), Claudio López (Penguin Random House), Francisco Marhuenda (‘La Razón’), Idoia Moll (Alba), Albert Pèlach (Enciclopèdia Catalana), Carles Revés (Planeta), Álex Sàlmon (‘El Mundo’), Luis Solano (Libros del Asteroide), Iosu de la Torre (‘El Periódico de Catalunya’), Roman de Vicente (Ediciones B) i Sergio Vila-Sanjuán (‘La Vanguardia’).

Memorial Ferran Lara per a la Llibreria Pebre Negre

Nit de l'Edició 2015

A banda del Premi Atlàntida, l’altra gran premi de la nit va ser el Memorial Ferran Lara, que enguany celebrava la 21a edició, i que guardona cada any la tasca d’un jove emprenedor en el món editorial.

El premi, atorgat per la Cambra del Llibre de Catalunya, institució integrada pels editors, llibreters, distribuïdors i indústria gràfica de Catalunya, va reconèixer a l’equip de la Llibreria Pebre Negre de Barcelona.

Pebre Negre (www.pebrenegre.cat), ubicada al carrer del Clot 41, va ser fundada per una cooperativa formada per Maite Sánchez, Maite Cusó i Oriol Canosa, i està especialitzada en la venda d’obres infantils i juvenils, així com de la gastronomia i la sostenibilitat.

Premi de Traducció Ángel Crespo

D’altra banda, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) i el Gremi d’Editors de Catalunya, per tal de retre homenatge a la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo i tenint present que una gran proporció de les traduccions al castellà s’editen a Catalunya, lliurarà el 18è Premi de Traducció Ángel Crespo a Misael Ruiz Albarracín i Santiago Sanz per les seves traduccions de l’anglès, d’assaig i d’art el primer i de poesia el segon.

Reconeixements especials

Nit de l'Edició 2015Al final de la vetllada, el Gremi d’Editors de Catalunya va fer un reconeixement especial a les editorials Enciclopèdia Catalana i Editorial Kairós, fundades el 1965 i que, per tant, enguany celebren els seus 50 anys d’activitat editorial continuada; i a la Fundación Caja de Arquitectos, que celebra el seu 25è aniversari.

La 30a Nit de l’Edició va servir també per què el Gremi d’Editors fes una menció especial a les periodistes Rosa Mora i Rosa Maria Piñol en reconeixement a la seva trajectòria. Dues veteranes periodistes especialitzades en el sector, i que amb la seva feina han contribuït al llarg dels anys a impulsar i prestigiar el món del llibre.

NH_5055

Fotos: © Ferran Nadeu