El vespre d’ahir dilluns 10 de desembre, va ser una nit de premis, d’agraïments i reconeixement a les persones que estimen els llibres. La 33a Nit de l’Edició, enguany celebrada al Teatre Goya de Barcelona i organitzada pel Gremi d’Editors de Catalunya, s’ha convertit en el punt de trobada anual de tot el món editorial en el que es lliuren una sèrie de reconeixements a persones i editorials que han destacat per la seva contribució a la difusió del món del llibre.

La Nit de l’Edició, va ser escenari del lliurament del Premi Atlàntida a Lluís Pasqual; el Memorial Fernando Lara a la directora de la Llibreria Al·lots, Paula Jarrin; i el Premi de Traducció Ángel Crespo a Juan de Sola.

Durant la vetllada, també es va fer reconeixement especial a Herder Editorial, pels seus 75 anys d’activitat editorial continuada; i a Alba Editorial i Edicions Baula pel seu 25è aniversari.

Premi Atlàntida a Lluís Pasqual, director teatral

En el decurs de l’acte, el Gremi d’Editors de Catalunya va distingir el director teatral Lluís Pasqual amb el Premi Atlàntida 2018, guardó que la institució atorga anualment a una personalitat de reconegut prestigi que s’hagi destacat per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i també pel seu compromís en la defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual.

Lluís Pasqual va pronunciar una conferència que va girar al voltant dels llibres que més han influït al llarg de la seva vida. Abans però, la periodista i escriptora, Montse Barderi, i l’actriu Emma Vilarasau es van encarregar de glossar la figura de Pasqual.

“He tingut molts mestres des de que petit que m’han posat molts llibres i m’han obert moltes portes”, Lluís Pasqual

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com José Manuel Blecua, Bernard Pivot, Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Pasqual Maragall, Carlo Feltrinelli, Fabià Estapé, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet o Jordi Herralde, entre d’altres. El guardó es lliurarà el 10 de desembre, en el marc de la 33a Nit de l’Edició al Teatre Goya de Barcelona.

El jurat del Premi Atlàntida 2018, consta de 18 membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya.

Memorial Fernando Lara a Paula Jarrin, directora de la Llibreria Al·lots

Així mateix, la Cambra del Llibre de Catalunya, institució integrada pels editors, llibreters, distribuïdors i indústria gràfica de Catalunya, ha atorgat el 24è Memorial Fernando Lara a Paula Jarrin, directora de la Llibreria Al·lots, especialitzada en literatura infantil i juvenil; vicepresidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya; scout literària per a editorials i col·laboradora en mitjans digitals especialitzats en llibres, condueix formació per a docents i imparteix xerrades sobre foment de la lectura. Va ser comissària de les exposicions a Bolonya 2017 a on Catalunya i les Illes Balears eren les convidades d’honor de la fira.

“Demano que els que ens dediquem a la LIJ no siguem invisibles”, Paula Jarrin

Premi de Traducció Ángel Crespo a Juan de Sola

D’altra banda, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, per tal d’honorar la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo, i tenint present que una gran proporció de les traduccions al castellà s’editen a Catalunya, han lliurat el XXI Premi de Traducció Ángel Crespo a Juan de Sola per la traducció del francès al castellà de l’obra Marcel Proust-Jacques Rivière, correspondencia 1914-1922, publicada per La Uña Rota Ediciones.

“La traducció no és una despesa, és una inversió”, Juan de Sola

La Nit va acabar amb unes paraules de l’Honorable Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs i Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, recordant la importància de la presència de Barcelona coma ciutat convidada a la Feria del Libro de Buenos Aires l’any vinent.

El flamant Premi Atlàntida2018, Lluís Pasqual, expressa l’emoció que sent en rebre el premi principal de la Nit de l’Edició 2018:

 

El President del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, fa valoració de la 33a Nit de l’Edició organitzada pel Gremi, amb el patrocini de CEDRO i el suport del Grup Focus:

La Nit de l’Edició, en imatges: