El Ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat el passat dimarts 14 de febrer, concedir a l’Editorial Joventut la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, pels seus 100 anys de trajectòria i per haver teixit complicitats entre els editors, escriptors, lectors, associacions i institucions que conformen el món cultural i social de la ciutat.

En el Ple es va destacar també la seva contribució a crear una base sòlida de lectors a la ciutat i al país.

L’Editorial Joventut va ser fundada a Barcelona el 5 d’octubre de 1923. Des dels seus inicis va ser dirigida per Josep Zendrera i continua sent una editorial independent per la qual ja n’han passat quatre generacions de la família Zendrera.

Al llarg de tots aquests anys, ha publicat més de 10.000 títols, entre els quals destaquen llibres tan emblemàtics com Peter Pan i Wendy (1926),  Alicia al país de les meravelles (1927), o de l’obra d’autors internacionals com Curwood, Dickens, DostoiewskiTolstoi o Heyerdahl. També, des dels seus inicis va treballar amb coneguts autors catalans com Marià Manent, Josep Maria Folch i Torres o Joaquim Ventalló, i amb il·lustradors com Joan Junceda, Lola Anglada o Elvira Elias.

Un dels principals objectius de l’editorial, des de la seva creació, ha estat apropar les obres de la literatura universal al públic general.

Més tard, gràcies al bon ull de Conchita Zendrera, qui va ser editora entre 1944 i 1992, l’editorial va introduir al mercat espanyol sèries de gran èxit com Les Aventures de Tintin —a partir de 1958— o els llibres d’Enid Blyton —a partir del 1963—, als quals es pot afegir la sèrie dels Blok, creada per Montserrat de l’Amo a la dècada dels 70, i que han marcat l’imaginari de moltes generacions de lectors infantils. A ella també es deuen les traduccions d’autors com Astrid Lindgren o Gianni Rodari, entre altres, i la introducció al nostre país d’un gènere que en el seu moment no era gens conegut i que avui dia està molt estès i, de fet, és l’emblema de l’editorial: el llibre àlbum.

A més de publicar en català i castellà i tenir distribució a tot Espanya, Joventut també va tenir presència a Amèrica Llatina des de ben aviat. Actualment és present a més de 40 països i té distribució a Amèrica Llatina i als Estats Units.

Si bé ha mantingut un perfil de publicacions força generalista, amb els anys s’ha especialitzat en literatura infantil i juvenil, consolidant-se com una de les editorials independents de referència del sector.

Més informació: