Article publicat a Criatures (Diari Ara) el 15 de juliol del 2021. Fes clic per veure l’article original

Ja es coneixen les obres guanyadores dels premis Clijcat 2021

El llop de sorra, d’Åsa Lind; Off, de Xavier Salomó, i Palmira i l’efecte crisàlide, de Gisela Pou, són les obres guanyadores del 16è premi Atrapallibres, i La guerra dels botons, d’Avi, i Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, de Benjamín Alire Sáenz, són les obres guanyadores del 25è Protagonista Jove, que s’han donat a conèixer aquest matí.

Prop de 8.000 infants i joves de tot Catalunya han participat en l’elecció dels premis del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, el CLIJCAT, d’aquest any. Els resultats enguany han sigut molt ajustats amb molt pocs vots de diferència entre les obres finalistes i les guanyadores. Els guardons s’han fet públics aquest matí en una cerimònia totalment en línia conduïda per Màrius Serra, amb prop de 100 participants. Els nens i nenes del jurat han sigut els encarregats de donar els guardons des de les respectives escoles o biblioteques.

Els premis del CLIJCAT són els únics guardons de tot l’Estat amb un jurat format per milers de nens que durant el curs llegeixen i voten les propostes literàries escollides, prèviament, per una comissió d’experts en literatura infantil i juvenil. Els guardons són una molt bona mostra de la literatura infantil i juvenil que es publica cada any a Catalunya i un termòmetre molt important de l’estat del sector.

Premis per categoria

El llop de sorra, d’Åsa Lind, ha sigut el títol vencedor en la categoria de 9 anys; Off, de Xavier Salomó, el de la categoria de 10 anys, i Palmira i l’efecte crisàlide, deGisela Pou, el de la categoria d’11 i 12 anys, tots tres amb prop de 3.000 vots cadascun. Els tres autors han estat presents a la cerimònia d’entrega de premis i han coincidit a destacar la importància d’una iniciativa com aquesta per promoure la lectura entre els més petits.

1. El llop de sorra – Åsa Lind – Editorial Kalandraka

L’obra d’Åsa Lind és un text narratiu il·lustrat preciós que, a través de l’amistat entre una nena i un llop molt especial, ens parla de la infància. Lind ha destacat la feina dels traductors per fer arribar les històries a tot arreu.

2. Off – Xavier Salomó – Editorial Flamboyant

Off, de Xavier Salomó, és un àlbum il·lustrat sense text que amb la força de les imatges ens descriu de manera poètica la tragèdia de les centrals nuclears. El seu autor ha explicat durant l’entrega de premis el repte que suposa escriure un llibre sense text per a l’autor i llegir-lo per al lector, i les similituds entre el que hem viscut durant la pandèmia i algunes situacions que es viuen després d’una tragèdia nuclear.

3. Palmira i l’efecte crisàlide – Gisela Pou – Editorial Edebé

La història de Gisela Pou és una crida a l’acció dels infants davant les injustícies del món i inclou una reflexió sobre la realitat siriana. L’autora ha volgut destacar la importància de la lectura per viure moltes vides i veure el món des de diferents punts de vista.

Per la seva banda, el premi Protagonista Jove ha arribat aquest any a la 25a edició premiant La guerra dels botons, d’Avi, en la categoria de 13 i 14 anys, i Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, de Benjamín Alire Sáenz en la categoria de 15 i 16 anys, amb prop de 900 i 500 vots respectivament.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí