El festival més obscur de la ciutat porta grans figures del panorama literari nacional i internacional, amb prop de 170 participants.

Del 3 al 13 de febrer Barcelona viurà la 17a edició del BCNegra, el festival de novel·la negra de la ciutat. Impulsat per l’Institut de Cultura (ICUB) i comissariat per Carlos Zanón, el festival serà íntegrament presencial i hi passaran prop de 170 participants, entre els quals 112 autors i autores del panorama literari tant nacional com internacional.

Hi haurà més de 40 taules rodones, i també teatre, rutes literàries, cinema, música o un slam poètic, i en el decurs de l’esdeveniment tindrà lloc la cerimònia de lliurament del Premi Pepe Carvalho, enguany per a l’escriptor estatunidenc Don Winslow.

Aquest acte serà el 10 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament i el presidirà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Dos dies més tard tindrà lloc una conversa entre Don Winslow i el periodista Toni García Ramon.

El lema

El lema del festival és Aquí, demà, ja que aquesta edició es pregunta com pot la novel·la negra ajudar-nos a imaginar el futur en uns temps en què sembla que el futur ja és aquí. Pot, la novel·la negra, ajudar a crear un imaginari de futur?

Si bé hi haurà activitats en diferents punts de la ciutat, el kilòmetre 0 del BCNegra serà el Casino l’Aliança del Poblenou, emblemàtic espai inaugurat l’any 1869. També hi tindrà força pes un altre edifici amb moltes dècades d’història, en aquest cas al Paral·lel: El Molino.

La inauguració serà dijous 3 de febrer a la Biblioteca Jaume Fuster, quan també s’obrirà l’exposició Expedient González Ledesma, en memòria d’un dels millors cronistes que ha donat la literatura, ja fos des de la pell del comissari Méndez, o des de la de l’advocat Silver Kane.

A continuació Enric González Torralba, Victoria González Torralba, Joaquim Roglan Llop i Jordi Sierra i Fabra parlaran de l’escriptor, dels personatges, de les seves cròniques i de la seva obra en general. La mostra es podrà visitar fins al 3 d’abril de 2022.

A cada edició, el festival recupera un autor, un llibre i un personatge. En aquesta ocasió seran el britànic Ted Lewis, Èdip Rei de Sòfocles, i Petra Delicado, personatge de l’escriptora Alicia Giménez Barlett que forma part de l’imaginari literari de Barcelona. A part, BCNegra vol retre homenatge aquest 2022 a dos escriptors pioners del gènere a l’Estat, Francisco González Ledesma i Manuel Vázquez Montalbán, i els seus respectius alter ego, el comissari Ricardo Méndez i el detectiu privat Pepe Carvalho, quan es compleixen 50 anys de la seva creació.

Autors i autores del BCNegra

Eduardo Mendoza, Elena Medel, Carmen Mola, Dominique Manotti, Gerard Guix, Alan Parks, Toni Hill, María Oruña, Jordi Ledesma, Núria Biendicho, Tura Soler, Sergio Ramírez, Kiko Amat, Charles Cumming, Chris Whitaker, Màrius Serra o Håkan Nesser són només alguns dels autors i les autores que participaran al BCNegra, en una edició que tractarà molts temes: l’humor en la novel·la negra, els secrets familiars que arrosseguem, els crims racistes, els personatges marginals, les desaparicions…També destacar que la plataforma de cinema en línia Filmin col·laborarà amb el festival amb l’emissió de 10 pel·lícules.

El cartell del BCNegra 2022 és obra del dibuixant i il·lustrador Pep Brocal.

Més informació:

Tots els detalls del festival, en aquest enllaç.