La biblioteca pública municipal “Eugenio Trías”, construïda al lloc que ocupava l’antiga Casa de Feres del parc del Retiro de Madrid, ha estat guardonada amb el Premi Liber 2020 de Foment de la lectura en biblioteques obertes al públic. Aquest premi, concedit per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), reconeix la tasca i l’esforç que desenvolupa aquesta biblioteca per apropar la cultura i l’oci a un públic de totes les edats a través de diverses activitats i projectes socials dins i fora de les seves instal·lacions.

Eugenio-Trías-Premi-LiberSituada en un lloc privilegiat, dins el parc de Retiro de Madrid, la biblioteca ha desenvolupat, des que va obrir les portes el 2013, diferents activitats culturals, d’oci i socials dirigides a fomentar la cultura i la lectura i l’amor pels llibres. La biblioteca disposa de 90 punts de lectura, i 40 punts amb Internet de lliure accés. A més, compta amb una sala polivalent, una sala infantil i juvenil, una sala de literatura, una sala d’actes i una zona d’exposicions, entre d’altres instal·lacions. Així mateix, durant tot l’any celebra diversos actes com trobades literàries, clubs de lectura, concerts de música, poesies al parc, concursos i activitats amb les escoles, exposicions, tallers, etc.

Entre les iniciatives desenvolupades per aquesta biblioteca destaquen les activitats “La lectura que da vida” que ha suposat la creació d’un dipòsit de llibres per a nens i familiars de l’hospital Niño Jesús de Madrid, molt proper a la biblioteca, i per la que va obtenir el premi de la Fundació Biblioteca Social, o “Biblioteques sin Barreras” de suport en centres penitenciaris. També ha participat en congressos i espais culturals tant a nivell nacional com internacional. La biblioteca Eugenio Trías treballa perquè la lectura deixi de ser un mer entreteniment i es converteixi en un element essencial en la vida dels madrilenys.

Donada la situació actual creada per la pandèmia de COVID-19, la biblioteca ha creat el projecte “Crecer Leyendo: la vida con forma de letras”, que desenvolupen en col·laboració amb escoles i llibreries infantils i juvenils del barri madrileny de Retiro, amb el finalitat d’apropar la lectura als més petits en situacions desfavorides.

El lliurament del premi es farà el 27 d’octubre a l’Arts Santa Mònica, de Barcelona, en el marc de les activitats de Liber 2020, que aquest any, a causa de la situació excepcional derivada de la crisi sanitària es celebrarà de manera virtual. En el mateix acte es lliuraran, a més, el premi a l’Foment de la lectura en mitjans de comunicació a la web literari Zenda, el premi a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària a la sèrie “El vecino” de Netflix i el premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any a la cadena de llibreries Elkar del País Basc i Navarra. A més, es premiarà l’autor hispanoamericà més destacat i s’homenatjarà a un editor per la seva trajectòria en el món de el llibre, els noms es decidiran properament.

Organitzada per Fira de Barcelona, Liber 2020 està patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Espanya Exportació i Inversions, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO), i compta amb la col·laboració de l’Gremi d’Editors de Catalunya i Acció Cultural Espanyola (AC/E).

Més informació: