Pel foment de la lectura en Mitjans de Comunicació i l’adaptació audiovisual d’una obra literària

Premis-LIBER-2020La Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) ha concedit el Premi Liber 2020 de foment de la lectura en Mitjans de Comunicació al web literària Zenda. Així mateix, el Premi Liber 2020 a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària ha recaigut en la sèrie de Netflix ‘El Vecino’, produïda per Zeta Audiovisual. L’acte de lliurament tindrà lloc el 27 d’octubre a l’Arts Santa Mònica de Barcelona, en el marc de les activitats de la Fira Internacional de Llibre, Liber, que enguany s’organitzarà de manera virtual com a conseqüència de l’emergència sanitària derivada de la COVID- 19.

La Junta Directiva de la FGEE ha volgut reconèixer l’excel·lent i impactant tasca cultural i literària desenvolupada per la web literària Zenda, que aprofita els mitjans digitals per fer difusió de l’actualitat de l’activitat editorial i literària. Promoguda per l’escriptor i acadèmic Arturo Pérez-Reverte, ha aconseguit reunir un bon nombre de firmes d’autors i periodistes de l’àmbit cultural amb l’objectiu de convertir-la en “un espai de gran abast posat a disposició tant dels lectors com dels autors que hi participen, per tal que l’utilitzin com a lliure plataforma de difusió de la seva obra, com a mitjà per fer visible la seva feina i, quan ho desitgin, com a vehicle per exposar els seus comentaris, articles o opinions personals “. Zenda, en la adreça zendalibros.com, està dirigida per l’escriptor i periodista Leandro Pérez i compta des de l’any passat amb un segell editorial, Zenda Aventures, dirigit per María José Solano. Des 2016, quan va néixer el projecte, han signat més de 10.000 articles més de 800 autors i s’han fet mig centenar de concursos literaris amb milers de participants.

Pel que fa a ‘El Vecino’, la Junta Directiva de la FGEE ha destacat la capacitat per traslladar a la pantalla de forma excel·lent una novel·la gràfica. Així mateix, amb aquest premi la FGEE vol també destacar la importància del sector del còmic a Espanya.

Estrenada a la plataforma Netflix, produïda per Zeta Studios, i dirigida per Nacho Vigalondo, adapta el còmic del mateix nom de Santiago García i Pepo Pérez publicat per Astiberri edicions.

El Vecino explica la història de Javier (Quim Gutiérrez) a qui no li van massa bé les coses. Arriba molt just a final de mes amb una feina precària, el seu negoci de samarretes amb frases desmotivadores no acaba de triomfar i la seva relació amb Lola (Clara Lago) va donant tombs des de fa uns mesos. El que menys necessitava Javier és que un extraterrestre li caigués a sobre i li passés els seus superpoders abans de morir. Javier s’ha convertit en tot un superheroi, però no li va molt millor que abans. Després de l’èxit de la primera temporada, en l’actualitat està preparant la segona.

El lliurament d’aquests guardons es durà a terme el 27 d’octubre en el marc de les activitats de Liber 2020, que aquest any, a causa de l’excepcionalitat derivada de la situació sanitària, es farà de manera virtual. En el mateix acte es lliuraran, el Premi Boixareu Ginesta al  llibreter de l’any, a més dels Premis Liber a la millor iniciativa de foment de la lectura en Biblioteques obertes a el públic. A més, es premiarà l’autor hispanoamericà més destacat i s’homenatjarà a un editor per la seva trajectòria en el món de el llibre. Aquests premis s’aniran coneixent properament.

Organitzada per Fira de Barcelona, Liber 2020 està patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Espanya Exportació i Inversions, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO), i compta amb la col·laboració de l’Gremi d’Editors de Catalunya i Acció Cultural Espanyola (AC/E).

Més informació: