Article del Xavier Cervantes publicat al Diari Ara el 13 de maig de 2022. Fes clic per veure l’article original

Amb un catàleg de més de 6.000 títols, l’editorial fundada per Max Cahner i Ramon Bastardes continua ocupant un lloc central en el sector editorial del país

“Una editorial és una empresa complexa en què cal comprar, vendre i fabricar un producte. El que es compra i es ven és la imaginació dels altres, els materials amb què es fan els llibres, així com una sèrie de drets legals. El que es fabrica mai és el mateix d’un llibre a l’altre”. Aquestes paraules de l’emblemàtica editora Diana Athill –que va escriure a les memòries Stet (Vale lo tachado) (2000)– són una de les divises de Pilar Beltran, que des del 2002 dirigeix Edicions 62 . “No sembla que hagi passat tant de temps”, assegura des del seu despatx a Barcelona, situat a la sisena planta de Planeta, que des del 2013 és accionista majoritària de Grup 62, que inclou, a més d’Edicions 62, Proa, Columna, Empúries i Pòrtic.

La seva etapa cobreix un terç de la història de l’editorial que van fundar Max Cahner i Ramon Bastardes el 1962. El primer títol, Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster , era tota una declaració d’intencions: Edicions 62 naixia amb vocació de representar tots els territoris de parla catalana amb col·leccions d’assaig i de ficció. “Va ser la primera editorial que va aconseguir superar la fase de ser una cultura resistent –explica el crític literari i escriptor Julià Guillamon , que l’any 2011 va dedicar una exposició i un llibre als primers anys de l’editorial, El compromís pop–. Es va aconseguir oferir una sensació de normalitat gràcies a un programa editorial ambiciós, on es podia llegir literatura catalana moderna, teatre, poesia i traduccions d’autors de primera línia fins llavors només disponibles en castellà, des d’Italo Calvino a Günter Grass, Elio Vittorini, Marguerite Duras i Friedrich Dürrenmatt”.

Un catàleg i un disseny exemplars
J.M. Castellet va ser director literari de la casa durant tres dècades

La incorporació de Josep Maria Castellet el 1964 com a director literari de la casa –càrrec que ocuparia fins al 1996– va ser decisiva. “A més del catàleg, que era molt ambiciós i que es va trobar amb menys públic del que esperava, un dels grans encerts d’Edicions 62 va ser el disseny de Jordi Fornas. La tristor gràfica que imperava al sector es va acabar gràcies als dissenys llaminers i vistosos de Fornas”, diu Guillamon. Només cal recordar les cobertes de col·leccions com El Balancí i La Cua de Palla, especialitzada en novel·la negra, i que es va convertir en tot un referent a la dècada dels 60. “En assaig també ho feien molt bé –afegeix Guillamon–. Hi havia des de textos cristians a aproximacions marxistes, assajos d’art i d’economia i llibres sobre temes socials d’actualitat. La visió era periodística i de divulgació”.

Entre els primers èxits de Llibres a l’Abast, col·lecció encara oberta, hi ha Els altres catalans, de Francesc Candel –del qual es van vendre 25.000 exemplars només el 1964–; La por a la llibertat, d’Erich Fromm, i Eros i civilització, d’Herbert Marcuse. El panorama editorial en català del moment era sens dubte més modest que l’actual: destacaven Proa, Pòrtic i Club Editor. “La gran competència d’Edicions 62 era Proa, que va rellançar Joan Baptista Cendrós el 1964”, continua Guillamon.

La importància troncal de 62 es pot comprovar no només repassant els títols que apareixien els primers anys –des de La meva Cristina i altres contes, de Mercè Rodoreda (1967), fins a les tires còmiques de Charlie Brown–, sinó també amb el llançament de l’Enciclopèdia Catalana . La crisi del 1969, que va ferir greument el sector editorial, va escindir els dos projectes.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí