A la inauguració de Liber 2022, que aquest any se celebra la seva 40a Edició a Barcelona

El president de la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE), Daniel Fernández, ha volgut destacar avui, durant la inauguració de Liber 2022, la Fira Internacional del Llibre, la tasca del sector editorial i del conjunt de la indústria del llibre a l’expansió de la cultura, l’espanyol i la resta de llengües cooficials. “Ens agradaria comptar amb el suport i simpatia de les Administracions Públiques perquè aquesta tasca pugui seguir desenvolupant-se ja sigui a Frankfurt, a la fira de la qual Espanya serà el país convidat d’honor d’aquest any, a Calcuta oa qualsevol altre lloc fora de les nostres fronteres”, ha comentat el president de la FGEE.

Durant la seva intervenció, Daniel Fernández ha sol·licitat, en nom del sector editorial, formar part del PERTE aprovat per a la promoció i la difusió de la llengua espanyola. “Un dels nostres principals materials de treball són tant la llengua espanyola com la resta de llengües de l’estat. Els nostres llibres són elements clau en la seva difusió, treball que portem realitzant dècades. Només per això ja es justifica participar i formar part d’aquest PERTE”.

El president de la FGEE ha volgut recordar que la presència del llibre espanyol al món “és una realitat. Comptem amb més de 42 multinacionals amb 177 filials, tant a Amèrica com a Europa, algunes de les quals tenen més de 60 anys d’antiguitat “Això ens permet que el comerç exterior de llibres a Espanya representi avui el 3,20% de tot el comerç mundial del llibre”.

Daniel Fernández ha reconegut, també, la importància de fires com Liber o Frankfurt ja que actuen com a instruments de suport a la internacionalització del sector del llibre. Segons les seves paraules, “estem de celebració perquè inaugurem la quarantena edició de Liber. Aquesta fira ja és un punt de trobada fonamental per a les empreses espanyoles en el seu procés d’expansió internacional. Després de dos anys complicats i complexos per la pandèmia, esperem que aquesta edició sigui el revulsiu que necessitem per tornar al camí de creixement fora de les nostres fronteres”.

En la seva intervenció, Fernández ha destacat l’increment que s’ha produït als índexs de lectura durant la pandèmia, i que s’ha mantingut des de llavors. Per al president de la FGEE “el confinament i les restriccions van fer que augmentés tant l’hàbit i el temps de lectura entre els lectors com que gent que habitualment no llegia, trobés als llibres una activitat amb què evadir-se dels problemes del dia a dia, això també s’ha reflectit en les vendes, dit això, hem de continuar treballant per aconseguir que aquest terç de població que, segons les estadístiques, no llegeix, incorporin a les seves vides la lectura, no hem d’oblidar que els països més desenvolupats són també els que tenen més índexs de lectura”.

Daniel Fernández ha agraït la presència de Colòmbia com a país convidat d’honor d’aquesta edició de Liber. “Crec que és una bona ocasió per conèixer més sobre el llibre colombià, els seus autors i la seva producció editorial. A més, aquesta edició es produeix la feliç coincidència del 40è aniversari de la concessió del Nobel de Literatura a Gabriel García Márquez”.

També va tenir paraules d’agraïment per l’esforç i el suport de tot el sector i de les Institucions per a la celebració d’aquesta nova edició de Liber, “que esperem sigui la de la normalització després de dos anys en què no es va poder celebrar de la manera habitual . Volem que torni a recuperar el seu caràcter de trobada i, a més, sigui rellevant en termes de negoci”.

Amb la participació de prop de 300 expositors de 12 països, entre els quals Colòmbia, convidat d’honor, Liber celebra a Fira de Barcelona la seva 40a edició com a plataforma d’internacionalització eficaç per al sector del llibre en espanyol. Del 5 al 7 d’octubre, l’emblemàtica fira facilitarà trobades comercials amb compradors de més de 60 països, atraient també professionals nacionals de les cadenes de valor i subministrament de llibres per tancar vendes, identificar tendències i analitzar els darrers reptes sectorials.

Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. És patrocinat pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, ICEX Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, ​​i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO). Hi col·laboren el Gremi d’Editors de Catalunya, Acción Cultural Española (AC/E) i l’Associació d’Editors a Llengua Catalana.

La indústria del llibre, la primera indústria cultural d’Espanya, va facturar 2.576,70 milions d’euros l’any passat i va editar 79.373 títols, segons dades de la FGEE.

Més informació: