Pel seu model de Llibreria en forma de cadena inserida en la realitat social i cultural de la seva comunitat

Elkar-LlibreriesLa cadena de llibreries Elkar ha estat reconeguda amb el Premi ‘Boixareu Ginesta’ al Llibreter de l’Any que atorga la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) amb motiu de la Fira Internacional de Llibre, Liber, que enguany se celebrarà en format digital. El jurat ha concedit a Elkar aquest guardó pel seu model de llibreria en forma de cadena inserida en la realitat social i cultural de la seva comunitat d’origen, però oberta a totes les orientacions culturals presents a Espanya i a Europa i a la col·laboració amb un gran nombre d’editorials espanyoles.

El premi ‘Boixareu Ginesta’ distingeix, des de 1995, la tasca d’aquells llibreters i llibreries que juguen un important paper en el desenvolupament i foment de la cultura literària i contribueixen a la consolidació de la cadena del llibre en els seus àmbits d’actuació.

Elkar va iniciar la seva trajectòria el 1974, quan va obrir la seva primera llibreria a Baiona. Des d’aleshores ha anat configurant una cadena de llibreries que compta, actualment, amb 16 establiments repartits per la geografia del País Basc i de Navarra. Com a llibreries de fons són referents en les ciutats en què estan ubicades i, gràcies a la seva estreta relació amb totes les editorials, treballen amb una gran selecció de llibres de totes les temàtiques. A més, Elkar té en compte les realitats lingüístiques del territori i posa l’accent en donar visibilitat al llibre editat en basc per tal de fer arribar als lectors la producció local realitzada en aquest idioma.

Però més enllà de ser punts de venda, les llibreries Elkar redoblen esforços per esdevenir agents culturals. D’aquesta manera, en algunes de les llibreries del grup s’ha aconseguit posar en marxa un petit amfiteatre dins de la botiga com a motor de presentacions, conta-contes, rodes de premsa … Des dels seus començaments, aquests espais d’ús gratuït per a editorials, artistes, autors i altres agents culturals han omplert les botigues de contingut i han estat escenari de grans actes culturals. Només en l’any 2019, van realitzar més de 300 actes a les botigues.

El lliurament del premi ‘Boixareu Ginesta’ tindrà lloc el proper 27 d’octubre a l’Arts Santa Mònica, de Barcelona, ​​en el marc de les activitats de Liber 2020. Al mateix acte es lliuraran igualment els Premis Liber a la millor iniciativa de Foment de la Lectura a Biblioteques obertes a el públic, al Foment de la lectura en mitjans de comunicació i a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària. A més, es reconeixerà a l’autor hispanoamericà més destacat i s’homenatjarà a un editor per la seva trajectòria en el món de el llibre. Aquests premis s’aniran coneixent properament.

Sobre Liber
Organitzat per Fira de Barcelona, ​​Liber 2020 tindrà lloc en format digital a causa de l’excepcionalitat derivada de la situació sanitària amb l’objectiu d’ajudar al sector a recuperar l’impuls comercial, especialment a l’exterior. A través d’una plataforma virtual les editorials participants podran presentar les seves novetats i fons editorials, mantenir reunions de negoci amb compradors i prescriptors convidats de més de 60 països, així com trobades amb diferents professionals espanyols del món de el llibre. També s’inclouen en aquest entorn on-line les Jornades Professionals Liber que abordaran l’adaptació del món del llibre al mercat post-pandèmia.

Liber 2020 està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX España Exportación e Inversiones, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), i compta amb la col·laboració del Gremi d’Editors de Catalunya i Acción Cultural Española (AC/E).

Més informació: