Article publicat a VilaWeb el 13 de setembre del 2020. Fes clic per veure l’article original

S’han venut un 20% menys de llibres en comparació amb el curs passat però ha augmentat la demanda de formats digitals

editor-llibresEn un inici de curs normal totes les famílies tindrien ja comprats els llibres de text per als alumnes però enguany aquesta venda porta un retard d’entre dues i tres setmanes. Segons explica a l’ACN el president de la comissió del llibre de text del Gremi d’Editors de Catalunya, Antonio Garrido, hi ha un 20% menys de vendes en comparació amb l’any passat, tot i que confia recuperar el volum les properes setmanes. Tot i això, no descarta un petit descens de les vendes tenint en compte les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia. On sí hi ha hagut un increment és en la venda de contingut digital. A més, les editorials han preparat material per abordar el retorn emocional al centre.

‘Portem entre dues i tres setmanes de retard en comparació amb un curs normal’, explica Garrido. El portaveu dels editors assegura que és comprensible ja que tant famílies com escoles han estat centrades en organitzar i conèixer com seria aquest inici de curs. Així, les vendes van ser imperceptibles al juliol i durant l’agost i la primera setmana de setembre ha portat una marxa lenta. ‘Normalment cap al 15 de setembre ja es fa tota la venda i aquest any anem un 20% per sota’, exposa.

A partir de dilluns, i passats uns primers dies d’adaptació, els editors confien que els docents que encara no ho han fet faran arribar a les famílies les llistes del material necessari per aquest curs i que els progenitors que no els han adquirit ho facin. En alguns casos ja els han comunicat que hi ha centres que faran servir continguts del darrer trimestre del curs passat que no van poder posar en marxa com a conseqüència del confinament.

Més digitalització

Per contra, han detectat un increment important en la prescripció i compra de llicències de contingut digital. Aquests continguts han de permetre a les escoles que passi el que passi podran mantenir la docència, encara que hagi de ser telemàtica. En paral·lel, també ha augmentat la demanda de formació al professorat per saber fer ús d’aquestes tecnologies i de l’entorn digital dels continguts i les plataformes. Garrido afirma que si una cosa ha fet la pandèmia és posar en evidència la necessitat i els avantatges de la digitalització. Explica que hi ha tres perfils de centres: els que ja estaven plenament en el món digital i que enguany ho continuaran estant, els que ja tenien llicències digitals però les feien servir poc, que accentuaran el seu ús, i les escoles que no havien fet el pas a la digitalització. Aquest darrer grup és el que més ha demanat ara materials digitals –s’ha de tenir en compte que tots els llibres de text van acompanyats de la serva llicència digital-.’Han vist que no tenir aquest dispositiu digital podia ser un problema en aquest curs tan incert’, afirma Garrido.

Segons dades dels editors, hi ha un 10% de centres escolars a Catalunya que no compren els llibres en suport paper i només adquireixen el digital. Garrido afegeix però que cal apostar per aquesta digitalització generalitzada i també ‘aconseguir que els docents tinguin les competències per aquesta didàctica’. Material emocional i de repàs.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí