L’Organización Española para el Libro Infantil i Juvenil (OEPLI) anuncia els Premis Lazarillo 2020, patrocinats pel Ministerio de Cultura y Deporte i McDonald’s

Premis-Lazarillo-2020David Hernández Sevillano guanya en la modalitat de creació literària i Federico Delicado, en la dàlbum il·lustrat.

Aquest prestigiós guardó, el més antic de l’Estat espanyol, en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, va ser convocat per l’extingit Instituto Nacional del Libro Español l’any 1958 amb l’objectiu d’estimular la creació de bons llibres per a infants i joves i des del 1986 és l’OEPLI l’encarregada de convocarlos anualment, en les modalitats d’Àlbum il·lustrat i Creació literària, amb una dotació de 6.000€ cadascuna i amb el patrocini del Ministerio de Cultura y Deporte i McDonald’s.

Els jurats es van reunir els dies 9 i 15 de març i lentrega dels premis va tenir lloc el dia 13 de maig, a la Biblioteca Eugenio Trías de Madrid amb lassistència de la directora general del libro, M. José Gálvez ,la directora de comunicació i relacions institucionals de McDonald’s, Paloma Cabral i el president de lOEPLI, Lluís Zendrera.

Modalitat de Creació Literària.

El jurat va estar format per Lluís Zendrera, president de lOEPLI, Isabel Molina, Pere Martí, Manuel Figueiras i Asun Agiriano, en representació de les quatre seccions territorials de l’OEPLI. Va actuar com a secretària, sense veu ni vot, Ana Cendán, secretària tècnica de lOEPLI.

Optaven al Premi un total de 196 obres, de les quals 126 són de narrativa, 5 de poesia i 2 de teatre. De totes elles, 168 estan escrites en castellà, 18 en gallec, 2 en català i 1 en euskera.

El jurata corda concedir, per majoria, el Premi Lazarillo a lobra titulada CAJAPALABRA, de la que és autor DAVID HERNÁNDEZ SEVILLANO, amb un poemari que fa referència a diverses paraules tancades en caixes que transmeten imatges de gran sonoritat, riques en metàfores i que transformen el fet quotidià en una experiència lúdica.

Cajapalabra

CAJAPALABRA és un joc. Un joc en el qual les paraules actuen com caixes que contenen totes aquelles imatges que són capaces de suggerirnos. Un conjunt de poemes en els quals els significants i els significats, les paraules i les situacions que aquestes ens evoquen sentrellacen, s’intercanvienel lloc i saltironejant pel paper. De la mà duns personatges familiars, les paraules van donant forma, realitat i cabuda a la vidamateixa. Tot a través dimatges senzilles i directes.

DAVID HERNÁNDEZ SEVILLANO

Va néixer a Segovia el 13 de gener de 1977. Llicenciat a lINEF de Madrid lany 2002. Des del 2005 resideix a Vegafría, un poble petit de la provínciade Segovia, on compagina la seva creació poèticai literària amb tallers de poesia infantil i danimació a la lectura en escoles, biblioteques, fires del llibre, cases de la lectura, etc.

Publicacions de literatura infantil: Arbolidades. Kalandraka, 2020 (Premi Ciudad de Orihuela de Poesía para niñas y niños 2019) Versos para leer bajo un paraguas. Diagonal, 2020 ¡Artista!. Bookolia, 2019 (Llibre recomanat per la Fundación Cuatro Gatos en la seva seleccióde 2021) De boca en boca y río porque me toca. La Guarida Ediciones, 2018.

Poemaris publicats:

El reloj de Mallory. Visor, 2020 (XVIII Premio Emilio Alarcos de Poesía)
El arcón de los títeres. Difácil, 2018
Lo que tu nombre tiene de aventura. Hiperión, 2017
Para bajar al mundo. Ediciones Derviche, 2016
El punto K.Eurisaces editora, 2014
Anonimario. Hiperión, 2012 (Premio Jaén de Poesía 2012)
El peso que nos une. Hiperión, 2010(XXV Premio de Poesía Hiperión)
Razones de más. Devenir, 2009 (Premio Nacional de Poesía Miguel Hernández 2009Fundación Cultural Miguel Hernández)

Més informacióala web oficial de lautor: https://davidhernandezsevillano.com/bio

Modalitat dÀlbum Il·lustrat

El jurat, integrat per Xosé Perozo, vicepresidentde lOEPLI, per Sara Moreno, Ignasi Blanch, Aitiziber Alonso i Antonio Seijas, en representació de les quatre seccions territorials de lOEPLI, destaca la qualitat de les obres presentades en aquesta edició i finalment va seleccionar lobra guanyadora RIZOMA, de FEDERICO DELICADO, entre els 80 projectes presentats, posant de relleu de forma unànime la seva mestria, un traç diversi ple de matisos, per una bona composició i un coneixement molt precís del color al servei del missatge que es pretén transmetre.

Una història que admet diverses interpretacions, que fa referències a un món oníric i a un món real, en el qual els dos es complementen per transmetre al lector que sobreviure, encara és possible.

  • Rizoma

En el món vegetal el rizoma és una tija subterrània que va generant arrels i brots en elseu creixement horitzontal, indefinit i perenne. Davant de la presència de circumstàncies ambientals adverses, prescindeix de les seves parts aèries i conserva lòrgan intern com a reserva i emmagatzematge de nutrients.

En el món humà, rizoma és un pensament alternatiu i antijeràrquic, que teòricament va néixer fa tres o quatre dècades de la mà dels filòsofs Gilles Deleuze i Felix Guattari. Davant de la presència de circumstàncies socials adverses, enforteix la resistència a la subordinació.

FEDERICO DELICADO

Federico Delicado Gallego va néixer a Badajoz el 1956. Atret pel dibuix des de la infantesa, es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat Computense de Madrid i va començar la seva trajectòria professionala finals dels setanta en una modesta editorial que produïa material audiovisual.

Des de llavors ha il·lustrat infinitat de textos infantils i juvenils. Ha col·laborat amb la premsa. Ha participat en nombroses exposicions, dins i fora dEspanya.

Va guanyar el Premio Emilia Pardo Bazán per a literatura no sexista el 2002 i el segon premi del Certamen Internacional de Álbum Infantil Ilustrado Ciudad de Alicante el 2005, amb el seu llibre El petirrojo. També el Premio Internacional Compostela para álbumes ilustrados amb lobra Ícaro el 2014 i el Premio II Muestra del Libro Infantil y Juvenil de Madrid el 2019.

Entre les seves obres destaquen:

El Petirrojo. Anaya,2005.
1€. Novela gráfica publicada a El jinete azul, 2010
¿Que te parece?. A buen paso, 2012
Ícaro. Kalandraka,2014.
La huida de Peggy Sue. Nórdica libros, 2017

Més informació:

  • Pots descarregar la nota de premsa aquí