Article publicat a DIBA el 3 de juny de 2022. Fes clic per veure l’article original

El president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares, juntament amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van inaugurar dissabte 28 de maig la nova biblioteca del districte de Sant Martí de Provençals de Barcelona que està especialitzada en literatura llatinoamericana i s’ubica en un edifici ple de llum que inclou un estudi de ràdio, un espai sensorial i un fons de 40 mil documents.

Durant la seva intervenció, Cañizares va explicar que aquest nou equipament que forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona “és un exemple del nou model de biblioteca pública que busca transformar el servei relacionant les necessitats i els interessos de la ciutadania així com garantir l’equitat social i l’accés al coneixement” i va afegir que “aquest edifici exemplar està destinat a les persones i mostra com les biblioteques conserven la seva essència, els llibres, però a més apleguen totes les noves propostes”.

De la seva part, l’alcaldessa Ada Colau va enviar un missatge als lectors més petits: “Em dirigeixo a vosaltres, nens i nenes perquè aquesta biblioteca és vostra. Us farà poderoses. Així que utilitzeu-la tots els dies perquè és tota vostra”.

Fins ara, el barri de Sant Martí de Provençals tenia la biblioteca més petita de la ciutat, amb 280 m2. A partir d’ara, els 19.000 usuaris de l’equipament gaudiran del tercer més gran, amb 3.318 m2. Són 10 vegades la superfície de l’antiga biblioteca, que ha estat operativa durant 54 anys.

La biblioteca que homenatja amb el seu nom l’escriptor colombià Gabriel García Márquez és un edifici d’inspiració nòrdica amb dos volums units a l’interior per un pati central. S’ha fet amb panells de fusta i les façanes estan revestides de jàsseres i forjats.

L’equipament es distribueix en tres plantes que s’obren cap al pati interior, essent la planta baixa d’accés la zona més pública, la planta intermèdia la zona infantil i la planta superior la zona general, a més, connectada a la darrera planta hi ha un altell que acull sales de suport i un espai de silenci.

L’àrea de còmic de la primera planta dedica un espai al dibuixant i veí de Sant Martí, Francisco Ibañez, amb un fons inicial de quasi 500 títols amb historietes protagonitzades pels seus personatges més emblemàtics com Mortadelo y Filemón o els veïns de la 13 Rue del Percebe.

La biblioteca tindrà un fons aproximat de 40.000 documents, 140 punts de lectura i 30 punts d’accés a Internet i disposarà de diferents espais per a la realització d’activitats. A més, comptarà amb dos espais característics: una zona sensorial per estimular els sentits de nens amb discapacitats auditives o cognitives quan s’expliquin contes i un estudi de ràdio.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí