Article publicat al Diari Ara el 30 de novembre de 2021. Fes clic per veure l’article original

‘Diari de Girona’, ‘El Periódico’, ‘Cavall Fort’ i Adolescents.cat, entre els premiats de la 21a edició

En un moment de preocupació pel retrocés de l’ús social del català, la Nit de les Revistes i la Premsa ha reivindicat el paper fonamental que els mitjans electrònics i de paper tenen en la lluita per a la supervivència de la llengua. Durant la celebració, que distingeix les millors publicacions de l’any d’arreu dels Països Catalans i que ha tingut lloc a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, s’ha fet èmfasi en la necessitat de tenir un mapa comunicatiu en català “ric, plural i divers” i s’ha recordat que Catalunya té un múscul editorial “molt potent”. “Les revistes acompanyem la gent al llarg de tot el seu cicle vital, i moltes vegades les revistes infantils, com Cavall Fort o Petit Sàpiens, són la porta d’entrada al món de la lectura. Això genera un vincle que fa que la gent tingui una actitud positiva i favorable cap a la llengua”, ha explicat a l’ARA Germà Capdevila, president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, entitat organitzadora de l’acte.

Precisament ha sigut una publicació adreçada al públic infantil, Camacuc, la guanyadora del premi a la millor revista. Impulsada l’any 1984 per un grup de professionals de l’ensenyament, la revista va néixer amb l’objectiu de conservar la cultura valenciana i contribuir a l’aprenentatge del català. Pel que fa a la categoria de premsa no diària, el guanyador ha sigut el setmanari L’Eco de Sitges, mentre que en l’apartat digital s’ha distingit la publicació esportiva Fosbury.cat. El premis que atorga la Nit de les Revistes es concedeixen després de valorar les candidatures presentades per part dels mitjans.

Espai per a la premsa

Aquest any la celebració, que ha estat conduïda per Màrius Serra, ha incorporat per primera vegada els diaris d’abast nacional, un fet que ha obligat a ampliar el nombre de categories dels guardons i a afegir nous premis, com els de millor disseny editorial; millor reportatge de revistes, premsa i digitals, i millor publicació de premsa diària. El guardó d’aquesta última categoria s’ha atorgat al Diari de Girona. “Ens faltaven els diaris per completar el mapa i perquè els premis fossin realment representatius de tot el sector”, ha remarcat Capdevila sobre les novetats d’aquesta edició.

Pel que fa als premis de disseny editorial, la Revista Musical Catalana s’ha endut el guardó en l’apartat de revistes, mentre que El Periódico ha sigut premiat en la categoria de premsa i El temps de les Arts en la de publicacions digitals. La publicació infantil Cavall Fort s’han endut el premi al millor reportatge d’una revista pel treball Un munt de plàstics, un dossier especial sobre l’impacte contaminant d’aquest material. El guanyador del premi al millor reportatge de premsa també estava vinculat al medi ambient: el guardó ha sigut per al periòdic quinzenal Som Garrigues i la investigació Qui és qui en l’allau de macroprojectes de renovables. Pel que fa als mitjans digitals, la distinció al millor reportatge ha recaigut en Adolescents.cat i el seu treball sobre l’assetjament escolar.

Com en cada edició, durant l’acte també s’han entregat els reconeixements a la trajectòria a diverses publicacions que commemoren una efemèride especial. Aquest any aquests premis els han rebut la revista Estris pels seus 50 anys de trajectòria i les revistes El Ter i Penell, que les dues celebren 25 anys d’història.

L’altre premi esperat de la nit era el de millor portada, que cada any és triada per votació per part dels assistents a la Nit de les Revistes i la Premsa. Aquest any els tres finalistes de cada categoria eren Dialogal, Sàpiens i Saó pel que fa a les revistes i Diari de Terrassa, Nova Tàrrega i Segre pel que fa a la premsa.

Premis especials de la junta de l’APPEC

La defensa i la dinamització de la llengua catalana també han estat presents en la tria dels guardonats amb els premis especials de la junta de l’APPEC. La lingüista i professora Carme Junyent ha rebut el premi Cultura pel seu “compromís insubornable amb el país, la llengua i la cultura, que es posa de manifesta en una feina llarga, intensa i continuada per impulsar, protegir i defensar el català sense embuts ni concessions”. El premi Societat ha estat concedit al grup Bon Preu per la seva aposta pels productors locals i la proximitat, però també per la normalització de l’etiquetatge en català. Finalment, el periodista català Gustau Alegret ha rebut el premi Comunicació per una trajectòria que “ha contribuït a posar en el mapa la qualitat i el prestigi del periodisme català”.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí