Article publicat a Betevé el 6 de febrer del 2020. Fes clic per veure l’article original

L’escriptor malagueny Juan Madrid ha estat guardonat amb el Premi Pepe Carvalho que atorga l’Ajuntament en el marc del festival BCNegra. L’acte de lliurament se celebra al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Autor d’una quarantena de llibres entre novel·les, recopilacions de contes i novel·les juvenils, algunes de les seves obres s’han portat al cinema, com ‘Días contados’ i ‘Tánger’.

“La novel·la negra és la literatura del nostre temps”

El jurat del XV Premi Pepe Carvalho ha destacat “el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid. Un autor que utilitza el gènere negre com a eina per explicar què passa als carrers de la ciutat”. De fet, en una compareixença davant la premsa, prèvia a l’acte de lliurament del premi, Madrid ha ressaltat que la seva funció com a escriptor és “explicar el que passa, els conflictes de la gent en un país ple de pobres i miserables”.

L’escriptor ha destacat que és justament per això que existeix la literatura negra: “La literatura del nostre temps, sobre l’angoixa, la marginació”. Madrid ha recordat l’amistat que l’unia amb Manuel Vázquez Montalbán: “Tots dos teníem un llenguatge molt especial en un temps molt clandestí. A més, les nostres eren històries vitals paral·leles”.

El president del jurat del Premi Pepe Carvalho, el també escriptor Carlos Zanón, ha explicat que no van tardar “ni tres minuts” a posar-se d’acord en atorgar el premi a Madrid: “De fet, la primera pregunta que ens vam fer és si encara no tenia el premi”

Si vols llegir l’article sencer clica aquí