LITERAL, festival d’idees i llibres radicals, celebrarà la seva 7a edició els dies 22 i 23 de maig de 2021 al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona.

cartell-literal-2021Des de fa 7 anys l’equip organitzador de Literal treballa per fer un esdeveniment massiu que divulgui el pensament crític. Aquesta edició tindrà un format presencial amb un mercat del llibre amb un centenar d’editorials independents provinents dels Països Catalans i de l’Estat espanyol, que estarà acompanyat per una extensa programació de converses, debats, presentacions de llibres, poesia, contacontes i música. Les temàtiques abordades aquest any tenen a veure amb la lluita pel canvi climàtic i les lluites feministes i antifeixista, entre altres.

Destaquem:

  • Dissabte 22 i diumenge 23 de maig de 2021 de 10h a 21h al recinte de la Fabra i
  • 100 parades d’editorials, per remenar i comprar tots els llibres del catàleg.
  • Venda online també de l’1 al 23 de
  • Més de 50 activitats en les diferents sales i espais. Debats d’actualitat, presentacions de llibres, actuacions, poesia, ..

Les mesures establertes per combatre el Covid-19 han fet que l’organització del festival s’hagi replantejat la situació dels estands a la fira. Tornen les parades a la Literal 2021. Així que aquesta Literal omplirà els carrers de la Fabra i Coats, convertint-lo en La Ciutat dels Llibres Radicals. Literal ha rebatejat amb noms vinculats al pensament crític i a les idees radicals els carrers del recinte per reivindicar la memòria d’homes i dones vinculades políticament a les idees que van contribuir a forjar els fonaments d’aquest festival literari ara fa 7 anys. Podrem passejar per l’avinguda Montserrat Roig, la plaça Manuel Vázquez Montalbán o la plaça Maria-Mercè Marçal, entre altres. El repartiment d’estands pels carrers del recinte de la Fabra i Coats garanteix els protocols sanitaris i de seguretat marcats pel Procicat i permet seguir fent de Literal un espai de trobada entre persones, llibres i idees radicals.

Literal expandeix la xarxa de col·laboracions

L’edició 2021 de Literal torna a ser una edició excepcional. L’organització de la fira ha aprofitat els mesos de confinament per teixir encara més la seva xarxa ampliant la col·laboració tant amb biblioteques com amb llibreries. En aquest sentit, cal destacar que una trentena de llibreries repartides per tot el territori català s’han sumat a Literal com a punt de recollida dels llibres que s’adquireixin a través de la web. Alhora, s’ha signat un acord de col·laboració amb Bookshop.org, per donar suport a llibreries i editors independents que optin per aquesta plataforma alternativa a Amazon on Literal hi tindrà un espai tot l’any.

L’aposta per la sobirania tecnològica

Els actes dels dies 22 i 23 de maig, a banda de ser físics, també es retransmetran per streaming a través de LiteralTV. El festival ha fet una aposta per la sobirania tecnològica i, juntament amb altres entitats de l’ESS i la justícia global, ha impulsat PlataformESS, una plataforma virtual que, des de l’horitzontalitat i sota els principis de l’economia social i solidària, ha permès resoldre la necessitat de virtualització del festival. Les eines d’aquesta plataforma estaran utilitzades aquesta 7a edició del festival.

Radical May, la prèvia internacional de Literal

La prèvia de Literal ja està en marxa. Des de l’1 de maig es poden adquirir els llibres de les editorials participants a la web de Literal i, alhora, es poden seguir diverses activitats online a través de #RadicalMay, el festival literari virtual, d’àmbit internacional, promogut per Literal.

Reflexions radicals pel moment que ens toca viure. La programació d’aquest 2021.

L’organització de Literal proposa reflexionar aquest any sobre temàtiques urgents com el rol del mon rural en els moments que vivim, l’auge de l’extrema dreta a casa nostra o l’urgent feminització de la societat.

La desconnexió actual de bona part de la població respecte a la producció d’aliments i a la naturalesa són el resultat d’una dinàmica on el capitalisme ha prioritzat els beneficis per sobre de la vida. Literal inaugurarà l’edició d’enguany amb una conversa des del món rural a partir d’experiències diverses com les de Ramaderes.cat, el grup GRAF dels Bombers de Catalunya o la visió d’autores que han escrit sobre el tema i que proposen una transformació radical del model imperant.

Com cada any, el feminisme serà una temàtica transversal a la fira, per aquest motiu en aquesta edició hem volgut posar el focus, a través d’una de les converses centrals, en l’urbanisme feminista. Literal comptarà amb la presència de Leslie Kern, escriptora i activista feminista autora de “Ciudad feminista” (Bellaterra Edicions), que aportarà una visió sobre com podem construir juntes ciutats més justes, sostenibles i favorables per les dones.

El pensament decolonial centrarà l’altra de les altres grans converses de Literal. Els francesos Elsa Dorlin, filòsofa i autora d’”La matriz de la raza. Genealogía sexual y colonial” (Txalaparta) i Norman Ajari, una de les veus més potents de la lluita antiracista francesa, membre de la junta executiva de la Fundació Frantz- Fanon i autor de “Dignidad o muerte. Ética y política de la raza” (Txalaparta), abordaran en aquesta conversa la interseccionalitat l’antiracisme i la decolonialitat avui a Europa i el món occidental.

Una altra de les veus destacades d’aquesta edició de Literal serà Yayo Herrero, una de les investigadores més influents en l’àmbit ecofeminista i ecosocialista a nivell europeu i coautora del llibre “ Per què les dones salvaran el planeta” (Raig Verd), que conversarà amb Ingrid Guardiola, assagista cultural i coautora de Fils. Cartes sobre el confinament, la vigilància i l’anormalitat (Arcàdia, 2020). La gestió de la pandèmia amenaça en deixar un panorama desolador en l’àmbit econòmic, social, sanitari i de cures. Reunim dues de les veus més potents de les idees radicals actuals per avançar col·lectivament cap a una sortida feminista, ecologista, comunitària i que posi la vida al centre.

A banda d’aquestes converses, Literal n’ha programat d’altres com ‘La lluita contra el feixisme al segle XXI’, debats de sector com el que aborda ‘El futur dels festivals i fires literàries’ i una quarantena de presentacions de llibres. Totes les activitats son d’accés lliure i gratuït, prèvia reserva de seient a través de la web del festival.

Literal s’ha consolidat com a un esdeveniment clau del panorama literari, intel·lectual i polític al país i al conjunt de l’Estat espanyol, atraient tant a professionals com a públic en general amb unes xifres al voltant dels 10.000 assistents per edició.

Literal és possible gràcies a la intercooperació de Tigre de paper Edicions, Bellaterra Edicions, Triangular Edicions, Catarsi Magazín, Llibreria La Carbonera, Ateneu L’Harmonia, Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra i Biblioteca Trinitat Vella – José Barbero. Aquesta 7a edició compta amb la col·laboració de La Setmana del Llibre en Català, PEN Català i la Fundació Maria-Mercè Marçal. I és possible gràcies al suport de Roca i Galès, Col·lectiu Ronda, Arç Cooperativa, COS Salut, KAS i Alterevents. També compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les Biblioteques públiques de Catalunya i les Biblioteques de Barcelona.

Més informació: