Article del Francesc Bombí publicada a La Vanguardia el 9 de novembre del 2021. Consulteu l’article original de la notícia clicant aquí

L’expresidenta de Menorca, que va deixar la política al juny, narra una història a partir de l’emigració menorquina a Algèria

Ja feia set anys que Maite Salord (Ciutadella, 1965) no publicava cap novel·la. Uns anys en què la política la va convidar a reduir el ritme d’escriptura, ja que va presidir el Consell Insular de Menorca del 2015 al 2017 i fins al juny passat n’era vicepresidenta. Ara torna, i per la porta gran, guanyant el III Premi Proa de Novel·la amb El país de l’altra riba, dotat amb 40.000 euros i que arribarà a les llibreries la setmana que ve.

La novel·la traça una història que explora el passat de l’emigració menorquina a Alger “entre figures que busquen salvar-se dels desastres del segle XX”, explicava ahir Xavier Pla com a portaveu del jurat, format també per Marina Porras, Vicenç Villatoro, Clara Queraltó i Josep Lluch.

Pla va dir també que l’obra retrata molt bé uns personatges que “busquen un futur més digne i que per salvar-se esperen trobar una altra riba on anar”. Per la novel·la hi passen “la deportació nazi, la batalla d’Alger, la guerra de l’Iraq i, fins i tot, la depredació turística del paisatge mediterrani”, i és que té dos plans, un situat a mitjan segle XX a Algèria i un altre que parteix de les manifestacions contra la guerra de l’Iraq el 2003 a Barcelona.

I és que al segle XIX, l’empobriment va empènyer milers de menorquins a emigrar a Algèria. Es calcula que van ser uns 10.000 –al voltant d’una quarta part de la població de l’illa– que van anar a parar sobretot al barri Fort de l’Eau d’Alger. “Gairebé a cada família menorquina hi ha algú que recorda algú que hi va emigrar, fins i tot jo coneixia un home a qui anomenaven en Bep d’Alger”, recordava ahir Salord.

Ara bé, aquesta emigració és una part del paisatge, perquè entre els personatges hi ha jueus que han fugit dels nazis, un colon francès que regenta un restaurant, en què hi treballen un algerià musulmà i una dona, Isabel Vidal Sintes, que duu com a segon cognom el mateix que “el menorquí d’Algèria” (en paraules de Pla), Albert Camus. El Nobel francès no hi surt, però hi plana ja des d’una citació: “L’escriptor no es pot posar al servei dels qui fan la història: està al servei dels qui la pateixen”.

Salord va començar a escriure-la ja el 2014, quan acabava de publicar L’alè de les cendres, però va ser un procés lent i complex, la dedicació a la política va influir en el ritme d’escriptura, quasi interromput del tot uns anys, tot i que més tard va poder aprofitar especialment els confinaments per la pandèmia, que li van permetre dedicar-l’hi més temps, “també per la necessitat de desconnexió de la política tan intensa d’aquells moments”. I de fet, la literatura també és un dels motius pels quals ha abandonat la política. Amb tot, Salord assegura que “política i literatura no són tan diferents. A la primera hi vaig entrar per compromís, i aquest encara hi és en la meva literatura”.

Segueix llegint aquí