Article del Jordi Nopca publicat al Diari Ara el 23 de novembre de 2021. Fes clic per veure l’article original

Va impulsar i dirigir la col·lecció Nova d’Ediciones B, a més d’escriure novel·les i assajos

Per a Miquel Barceló, la ciència-ficció ha sigut, a més “d’un gènere narratiu amb solera i tradició”, capaç de “divertir adolescents i gent de totes les generacions” i de “bastir un corpus complex d’especulacions interessants sobre possibles futurs de la humanitat”, la gran passió de la seva vida.

Mort aquest dimarts als 73 anys, Barceló va compaginar la docència –va ser catedràtic durant molts anys a la Universitat Politècnica de Catalunya– amb el conreu i la divulgació d’aquest gènere literari, ja fos des de la col·lecció Nova, d’Ediciones B, com també a través d’assajos –l’últim dels quals va ser Ciencia-ficción. Nueva guía de lectura (2015)– i des de la creació literària, amb títols com Testimoni de Narom (Pagès Editors, 2000) i El otoño de las estrellas (Nova, 2001), tots dos escrits a quatre mans amb Pedro Jorge Romero.

Nascut a Mataró el 1948, Miquel Barceló García era doctor en informàtica, enginyer aeronàutic i diplomat en energia nuclear. Des de la col·lecció Nova va ajudar a popularitzar la ciència-ficció gràcies a un catàleg divers i exigent que incloïa autors com Frank Herbert, Brandon Sanderson, Ursula K Le Guin i Joanna Russ. Un dels seus últims projectes va ser l’assaig Informática ficción, centrat en la literatura de ciència-ficció especialitzada en temes informàtics.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí