Article publicat a VilaWeb el 10 de novembre de 2021. Fes clic per veure l’article original

La llibreria es proposa omplir un buit en el món del còmic adult en llengua catalana

La llibreria Finestres ha presentat avui la seva aposta pel còmic, en tres fons: un segell dedicat en exclusiva al còmic adult en català; un premi literari dotat amb vint-i-cinc mil euros i la publicació del llibre; i un espai important al nou local dedicat a les belles arts que obrirà l’any vinent davant mateix de la llibreria. Els dos primers títols de l’Editorial Finestres es publicaran el 17 de setembre, i són ‘L’accident de caça, de Landis Blair i David L. Carlson, i l’edició integral d’’Intrèpides’, de Pénélope Bagieu, Premi Eisner. Quant al Premi Finestres de Còmic, és oberta la convocatòria de la primera edició, que es resoldrà el març de l’any vinent i l’obra guanyadora es publicarà l’any 2023

La voluntat del segell és la d’omplir el buit que els seus impulsors detecten en el món del còmic per a adults en català, i amb la idea de normalitzar aquesta presència a les llibreries, ha exposat la seva directora Montserrat Terrones, avui El segell debuta amb dues traduccions, però a partir de l’any vinent o l’altre es començaran a publicar també títols originals en català. Sense anar més lluny, l’editorial publicarà el 2023 la primera obra premiada del també nou Premi Finestres de Còmic. En conjunt, l’editorial publicarà deu títols l’any de diversos gèneres i sempre sota el paraigua del còmic d’autor.

“Seran traduccions al català de novetats rellevants, i obra original en català, sempre obra d’autor: no farem gènere –superherois ni manga ‘mainstream- i ens enfocarem en còmics en que l’autoria tingui molta importància, amb narratives molt potents i desenvolupades”, ha asseverat.

Premi Finestres de Còmic

Finestres ha anunciat també avui el naixement del Premi Finestres de Còmic en català, en el qual poden participar tots els creadors i creadores d’arreu que presentin un projecte de novel·la gràfica en llengua catalana (no ha d’estar acabada, però sí mostrar-ne almenys vint-i-quatre pàgines, diuen les bases).

El premi per a la proposta guanyadora són vint-i-cinc mil euros a compte de drets d’autor –el mateix que pels altres premis literaris impulsats des de la casa- i la publicació de l’obra per l’Editorial Finestres. El termini per presentar les propostes s’acaba el 28 de febrer de 2022 i el veredicte es farà públic el març de 2022. L’obra es publicarà al cap d’un any. El jurat és format per Ana Penyas, Paco Roca, Jaume Vilarrubí, Mery Cuesta i Montserrat Terrones.

Una segona llibreria

D’altra banda, els responsables de Finestres han donat detalls del que serà el seu segon local, molt a prop, amb data d’inauguració prevista per al febrer de l’any vinent. La nova llibreria estarà especialitzada en l’àmbit de les belles arts, el qual inclou el còmic. En concret aquesta disciplina representarà entre un 30% i un 35% de l’espai disponible o dels títols que s’hi trobaran, i per tant tindrà un pes significatiu.

La nova Finestres s’ubicarà en un dels baixos de la Casa Garriga Nogués, just al davant del local principal. L’espai compta amb dos-cents quinze metres quadrats, una mica menys de la meitat que l’original. L’operació ja era prevista d’ençà del començament del projecte de Finestres, però per raons diverses el segon local no s’ha pogut condicionar fins ara. Actualment els baixos estan ja en obres per poder obrir comercialment al febrer.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí