Article publicat a Catalunya Religió el 28 de gener del 2021. Fes clic per veure l’article original

Premi-Literatura-Infantil-JuvenilJuan Ramón Santos (Plasencia, 1975), amb la novel·la El Club de las Cuatro Emes, i Pablo Gutiérrez (Huelva, 1978), amb la novel·la El síndrome de Bergerac, són els guanyadors de la XXIX edició del Premi Edebé de Literatura Infantil i juvenil. Dues obres que tenen en comú la seva pretensió de trencar amb els perjudicis. Com el de no poder parlar de determinats temes amb els nens, com la ludopatia, o que els adolescents són uns ganduls i desmotivats.

El Club de las Cuatro Emes és una història divertida, àgil i plena de sorpreses barrejada amb un tema molt poc habitual en la literatura infantil com són les addiccions al joc. Juan Ramón Santos juga amb les paraules i amb els seus entranyables personatges per oferir una novel·la de detectius, plena de suspens i intriga, en què res ni ningú és el que sembla, i amb una visió realista que fuig d’un final feliç.

Amb El síndrome de Bergerac, Pablo Gutiérrez, seleccionat el 2002 com un dels millors narradors joves en castellà per la revista Granta i després d’una reeixida carrera en ficció adult, fa el seu debut en la literatura juvenil. Una novel·la que parla de la capacitat de les paraules per a crear realitats i del teatre (més enllà del món literari) com a aglutinador dels talents que atresorem però que no sempre ens reconeixem. I especialment el talent dels joves, sempre presents en les seves novel·les, de la seva força i capacitat de compromís i creativitat. Un homenatge a la màgia del teatre i a un nas cèlebre i desproporcionat que uneix optimisme i èxit.

A la XXIX edició s’han presentat 316 manuscrits originals d’arreu de l’Estat i de molts altres països. especialment d’Hispanoamèrica. D’aquests, 200 han entrat a la modalitat infantil i 116, a la modalitat juvenil; 278 estaven escrites en castellà, 26 en català, 7 en gallec i 5 en euskera.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí