Article publicat a la CCMA el 6 de gener de 2022. Fes clic per veure l’article original

L’editor i presentador del TN Vespre ha obtingut el Josep Pla amb “La vall de la llum” i la redactora de cultura del diari ABC ha aconseguit el Nadal amb “Las formas del querer”

Com cada dia de Reis, l’editorial Destino ha entregat els seus premis, que aquest any han estat per a dos periodistes: Toni Cruanyes ha guanyat el Josep Pla amb “La vall de la llum” i Inés Martín Rodrigo ha guanyat el Nadal amb “Las formas del querer”.

Cruanyes s’ha imposat entre una quarantena d’originals amb l’obra “La vall de la llum”. Es tracta d’un exercici de memòria, on a partir de la vida del seu avi fa un repàs de la història de la seva família i del país, amb el paisatge de Canet de Mar, el seu poble, de fons.

Segons ha dit el periodista, és un homenatge a tota una generació, que de jove va sobreviure a una guerra i ara han patit la pandèmia més que ningú.

“El motor d’aquest llibre ha estat la mort de l’avi en una residència, al primer brot de covid”, ha explicat Toni Cruanyes, que s’hi ha referit com “la constància del comiat en solitud escrit com una teràpia compartida per tota la família”.

Cruanyes entra a la narrativa de memòries amb “La vall de la llum”, un repte que veu com “un vot de confiança per assenyalar un camí que encara té molt per explorar”.

Abans havia publicat assajos de política internacional i política catalana com “Un dels nostres”,  “Un antídot contra l’extrema dreta”, que va ser premi Joan Fuster d’Assaig 2012, “De Tony Blair a Zapatero. Una autòpsia de l’esquerra europea” i “El llarg adeu de Pinochet”.

Toni Cruanyes ha destacat l’honor de rebre el Pla per l’altíssim nivell de la llista de premiats, entre els quals ha citat els noms de Terenci Moix, Teresa Pàmies i Baltasar Porcel o altres de més recents, com Empar Moliner, Antoni Bassas, Carme Riera i, especialment, Maria Barbal, guanyadora de l’any passat.

El premi està dotat amb 6.000 euros.

Premi Nadal

La periodista Inés Martín Rodrigo és la guanyadora del Premi Nadal, un dels premis literaris amb més tradició, amb la novel·la “Las formas del querer”, on explica la història de la Noray, una noia que recorre la memòria familiar per sortir de la crisi emocional que pateix.

L’autora ha dit que “creu en el poder terapèutic de la literatura ara més que mai” i que va decidir escriure aquest llibre “per buscar una mica d’alleujament i de llum en els temps tan foscos que ens toca viure”.

Martín Rodrigo, que treballa a la secció de cultura del diari ABC, havia publicat abans la novel·la “Azules son las horas”.

El Nadal arriba aquest any a la seva 78a edició i ho fa amb una xifra rècord de participació, ja que s’hi han presentat 937 originals. Està dotat amb 18.000 euros.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí