Article publicat a VilaWeb el 19 de desembre de 2022. Fes clic per veure l’article original

L’obra guanyadora es donarà a conèixer el 26 de gener

Les novel·les Ràbia (Proa), de Sebastià Alzamora; Al llac (Columna), de Maria Barbal; i Les altures (Empúries), de Sebastià Portell són les finalistes de la sisena edició del Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada en llengua catalana: 20.000 euros per a l’autor i 5.000 més per a la promoció. L’obra guanyadora es donarà a conèixer el 26 de gener.

“Les obres d’Alzamora, Barbal i Portell evidencien la immensa potència i la gran riquesa de la literatura i la cultura catalanes”, diu el president d’Òmnium Cultural Xavier Antich. Davant d’això, Antich encoratja a continuar treballant “pel prestigi de les lletres catalanes i la promoció de creadors, artistes, escriptors i professionals del món de les arts arreu, perquè representen el millor del nostre futur.”

RàbiaAl llac, i Les altures han estat seleccionades pel jurat format per Oriol IzquierdoMarta PessarrodonaXavier PlaNeus RealMarta Segarra d’entre deu obres publicades entre el novembre del 2021 i l’octubre del 2022. De Ràbia, n’han dit: “Sebastià Alzamora, amb la novel·la Ràbia, aconsegueix el rar prodigi, en escassament mes de dues-centes pàgines, i amb un ventall de temes de tanta actualitat com la violència de gènere, per exemple, o tant presents encara com la Guerra Civil espanyola, per fer-nos veure la banalitat del mal que, en el seu cas, concentra en la gossa del protagonista, un ex-escriptor.”

El jurat defineix Al llac com una “novel·la fractal” en què l’aigua “fa flotar i posa a navegar no tan sols els pensaments sinó sobretot les tèrboles relacions d’un grup d’amics sota la mirada d’una adolescent a punt d’entrar en la vida adulta”. “El llac es converteix en la metàfora de la felicitat perduda, però, alhora, cadascuna de les pedres llançades a les seves aigües fa tremolar fins a l’infinit una superfície que no tan sols és de felicitat i harmonia”, afegeix.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí