Article publicat a El Periódico el 20 de gener del 2021. Fes clic per veure l’article original

El Comic Barcelona traspassa el paper a la recerca del ‘mainstream’

El Comic Barcelona ha aconseguit recuperar l’ambient de festa en la seva edició del 2022, la número 40, la primera presencial després de dos anys d’aturada obligada per la covid, en què més de 110.000 aficionats han pogut tornar a disfrutar del contacte amb les seves autores i autors preferits.

Hi havia expectació per veure com respondria el públic a aquesta nova cita, la més important del sector que se celebra a Espanya, que s’ha desenvolupat sense restriccions per la pandèmia, i que segons l’organització, i les primeres impressions d’editors, autors i els mateixos lectors, ha sigut més que positiva, amb una xifra d’assistents molt similar a la del 2019, quan se’n van sumar 112.000.

«Estem molt contents de com ha anat tot, molt il·lusionats, hi havia ganes de poder reactivar el saló, i el motor ha tornat a funcionar després d’un moment complicat, en què a més hem pogut celebrar les quaranta edicions del saló, juntament amb tot el sector, autors, editors, llibreters, i lectors, i molt important, el nou públic jove, nens i les seves famílies», ha assenyalat Meritxell Puig, directora del certamen i de FICOMIC, l’entitat organitzadora.

Alegria en l’ambient

Els editors consultats per l’agència Efe estaven satisfets amb, segons qualifica algun, un «any de transició després de la pandèmia», en paraules de l’editor d’ECC David Fernández. «Independentment de les xifres de visitants, nosaltres fem una valoració molt positiva de recuperar certa normalitat i veure com es reactiva el món», comenta.

«Lògicament hi havia incertesa postpandèmica, les expectatives eren bones pel funcionament a les llibreries, i la veritat és que, malgrat ser un any estrany, hem aconseguit vendes similars al 2019, i el millor de tot ha sigut veure l’energia que portaven els autors, ja que per alguns era el seu primer esdeveniment públic», resumia Óscar Valiente, editor de Norma poc abans del tancament.

Des de Planeta Comics, David Hernando, director editorial, apunta que el balanç del 2022 és clarament satisfactori i que recuperar la presencialitat ha aixecat l’ànim d’autors i lectors, una «alegria» que han detectat a la seva àrea de Planeta Manga i novel·la gràfica, en què els aficionats s’han decantat pel «talent nacional».

Retrobament d’autors i lectors

Per la seva banda, els autors presents al saló estaven esgotats de les sessions de firmes, almenys els més populars, però encantats que el pitjor de la pandèmia ja sembli ser història.

«M’he passat els dies firmant, crec que autors i lectors volíem aquest contacte. Era una de les coses que més he trobat a faltar. He treballat tot aquest temps (de pandèmia), però només a través del contacte saps que al final hi ha algú a l’altra banda que et llegeix, i és en aquests salons que els poses cara. Ha sigut genial», reflexiona el dibuixant Paco Roca (‘La casa’).

Si vols llegir l’article sencer clica aquí