Patrici Tixis Padrosa President del Gremi d'Editors de Catalunya

Patrici Tixis Padrosa
President del Gremi d’Editors de Catalunya

Quan encara no hem acabat la campanya de Nadal i de Reis, sembla que el balanç de 2015 serà bo. Per segon any consecutiu el mercat ha deixat d’encongir-se i això ja es notava a la celebració de la Nit de l’Edició del passat 15 de desembre. Es respirava un bon ambient. Tenim, però, molta feina per fer encara.

Volem que hi hagi més gent que s’interessi per la lectura, més gent feliç, ja que com diu un estudi recent fet a Itàlia, els lectors saben ser més feliços simplement perquè han ampliat el seu univers i són capaços de veure el món amb uns ulls més oberts que aquells que no llegeixen.

A la Nit de l’Edició, aprofitant que teníem entre nosaltres representants polítics de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació i de l’Ajuntament de Barcelona -també alguns escriptors, mitjans de comunicació i societat civil-, vam voler posar l’accent sobre aquest tema que tant ens preocupa: com aconseguir que la gent llegeixi més.

Segurament, la solució no és, com un dia proposava amb ironia l’escriptora Carme Riera, prohibir la lectura perquè la gent s’hi aficionés, sinó que caldria utilitzar totes les palanques públiques i privades al nostre abast per engrescar nous lectors.

La nominació de Barcelona com a Ciutat Literària de la UNESCO ha de ser un bon impuls per a la ciutat, per a la seva projecció internacional, però també ho ha de ser per convertir-la en una gran plataforma que engresqui els lectors i en un referent del debat sobre el futur del sector, tant a nivell nacional com internacional.

Els reptes pel 2016 són rellevants. Hem de ser constants a l’hora de posar el lector al centre de les nostres preocupacions i tenir molt present que el 95% del nostre mercat és avui el llibre en paper. Cal tenir en compte, però, que la innovació tecnològica no es redueix a posar a l’abast dels nostres lectors noves experiències de lectura, sinó que hem de saber aprofitar la tecnologia per anticipar-nos a les seves necessitats. Perquè cada vegada els coneixem més i cada vegada som capaços d’entendre’ls millor, podrem fer més bé la nostra feina de connectar el món de la creació intel·lectual amb les persones.

Us desitgem Bones Festes a tots i un 2016 ple de felicitat i de més lectors.

Patrici Tixis Padrosa, president del Gremi d’Editors de Catalunya