Article publicat a VilaWeb el 21 de febrer de 2023. Fes clic per veure l’article original

‘El rei dels cargols’, guardonat en la categoria de còmic i ‘Canícula’, menció al talent novell

Aioua, de Roser Cabré-Verdiell, i Vengo de ese miedo, de Miguel Ángel Oeste, són les dues obres guanyadores de premi Finestres de Narrativa en català i castellà, respectivament, i que s’han anunciat avui. David Pamies i David Sánchez han estat premiats amb el Premi Finestres de Còmic en Català per El rei dels cargols, mentre que Adrià Turina ha rebut la Menció al Talent Novell del Premi Finestres de Còmic en Català per la seva obra ‘Canícula’. La dotació econòmica de cada premi és de 25.000 euros i la Menció al Talent Novell, de 15.000 euros. El rei dels caragols i Canícula seran publicades per l’Editorial Finestres durant l’any que ve.

El jurat del Premi Finestres de Narrativa en català, format per Marina Espasa, Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Gemma Medina, ha destacat d’Aioua: “La potència verbal i el desplegament d’imaginació amb els quals es descriu un viatge a Iowa que és, també, un viatge al cor de les paraules i del que volen i poden dir. Per la sensualitat d’una prosa que ens permet entrar en els espais mentals d’una aspirant a escriptora que ha abandonat un amor i que vol començar una altra vida, ser una altra persona, trobar una nova veritat en les paraules mentre viu estranyada en un poble enmig del no-res, envoltada de benzineres, motels i líders de sectes radicals”.

També han remarcat que és escrita en “una prosa hipnòtica i funciona, per la veu i per la mirada, com una excavació a través de les capes geològiques i existencials de les culpes, les mentides, els traumes i les excuses que ens defineixen, una excavació que aspira a desenterrar l’única forma de veritat que els humans ens podem permetre: l’honestedat amb els altres i amb nosaltres mateixos”.

L’autora, Roser Cabré-Verdiell, ha destacat que són necessaris els premis a obra publicada i que hi hagi un jurat que en pugui fer una lectura acurada de l’obra i ha assegurat que el premi representa una empenta total per la novel·la. Cabré-Verdiell ha manifestat que Aioua és una òpera prima “farcida de coses que són molt característiques d’una primera novel·la”, però ha manifestat que, a la vegada, ha fet el que ha volgut en tot moment i ha recreat en el llibre el seu univers de l’enigma, el misteri i l’ambigüitat.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí