Article del Gustau Nerín publicat a La Llança el 27 de setembre del 2019. Fes clic per veure l’article original

L’editorial Cruïlla ha donat a conèixer avui els guanyadors del premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil i Gran Angular de literatura juvenil, cadascun d’ells amb una dotació d’11.000 euros. Emili Bayo ha guanyat per unanimitat el premi Gran Angular amb la novel·la Prop de les bombes; i  Teresa Guiluz i Vidal ha guanyat el guardó de literatura infantil amb L’extraordinari cas dels objectes apareguts. Els dos ja han estat publicats per Cruïlla.

Nens a la guerra civil

El lleidatà Emili Bayo, professor de secundària, explica que la novel·la va sorgir a partir d’un comentari de menyspreu d’un alumne seu cap als refugiats siris. Bayo va voler escriure una obra que recordés que els catalans també van viure un gran èxode fa 80 anys i en què els protagonistes fossin nois. I va situar el centre de la trama de Prop de les bombes a les colònies infantils, en què molts nens van passar la guerra. Explica que després de la batalla de l’Ebre la situació va convertir-se en caòtica, perquè van faltar els recursos. La novel·la explica la fugida d’un grup de nens de les colònies a través de la Catalunya en guerra, empaitats per les tropes franquistes. Una història de guerra, però també de solidaritat i d’amistat. Anna Pauner, membre del jurat, ha explicat que el jurat va valorar especialment que la novel·la presenta una realitat molt poc maniquea, i a més a més que té un final inesperat. L’autor explica que no volia específicament que fos una novel·la juvenil, i que per això el narrador és un adult.

Una novel·la d’aventures per a nens que no són tontos

Teresa Guiluz, que és professora de llengua i literatura a secundària, va començar a dedicar-se a la literatura infantil el 2015, ha criticat que s’usi la literatura infantil només per canalitzar valors o ensenyaments del currículum, el que fa que la literatura infantil es devaluï com a literatura.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí