Article publicat a La Llança el 15 de juliol de 2020. Fes clic per veure l’article original

Pla-Nacional-Lectura-LlibresEl Govern ha aprovat encarregar al Departament de Cultura l’elaboració d’un Pla Nacional del Llibre i la Lectura i crear el Consell Nacional de la Lectura. A diferència dels tres plans de anteriors (el 2008, el 2012 i el 2017), aquest és el primer que parteix d’un acord del Govern i es fixa com a objectiu retornar igualment al Govern una proposta de pla per a la seva aprovació abans del mes de setembre de 2021. També per primera vegada, el pla es desenvoluparà amb la implicació tant del Departament d’Educació com de la Secretaria d’Universitats i Recerca. El Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya és una eina que pretén conèixer l’estat actual de l’àmbit del llibre i la lectura a Catalunya i les seves necessitats a llarg termini.

Es tracta d’un instrument que busca ser transversal que ha de servir per dissenyar les actuacions i inversions del Govern en l’àmbit del llibre i la lectura i les propostes de desplegament i modificació del marc normatiu actual.

El pla pretén analitzar i revisar, des d’una perspectiva transversal, el paper del llibre i la lectura a partir de la valoració i la diagnosi de la seva presència en els diversos àmbits de la societat; conèixer l’entorn, les tendències i les forces de canvi que afectaran l’àmbit del llibre i la lectura els propers anys, especialment les relacionades amb la transformació digital; i revisar les polítiques del Govern i elaborar un conjunt de mesures estratègiques que marquin les actuacions i les inversions necessàries.

La finalitat del pla és elaborar un document que permeti analitzar els reptes de futur del foment de la lectura i fixar els objectius en relació amb la lectura amb l’horitzó 2030.

Consell Nacional de la Lectura

El Govern també ha aprovat avui la creació del Consell Nacional de la Lectura amb la finalitat que el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya s’elabori mitjançant un procés participatiu obert als professionals, institucions i associacions de l’àmbit del llibre i la lectura, tant del sector públic com del privat.

Segueix llegint aquí