Article publicat El Nacional el 16 de juliol de 2021. Fes clic per veure l’article original

Més d’un centenar de llibreries d’arreu del país han celebrat aquest dijous la primera edició del Llibrestiu. Entre les sis de la tarda i les onze de la nit, les llibreries participants han organitzat diferents activitats com signatures d’autors, col·loquis i tallers, i algunes han posat parades al carrer.

Punt de trobada

“Un punt de trobada cada estiu amb els llibres“, així ha descrit el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, aquesta aventura del Llibrestiu que aquest dijous 15 de juliol ha celebrat la seva primera edició.

Tixis ha defensat que sigui una festa descentralitzada i que cada lector vagi a la seva llibreria de proximitat. “Volem que sigui una reivindicació de la llibreria com espai de béns culturals“. Així mateix, ha ressaltat que és “un petit homenatge de tot el sector a les llibreries i als lectors“.

De la mateixa manera, ha remarcat que la seva voluntat és que “cada any a l’inici de les vacances tinguem una cita amb la llibreria”, ressaltant que “les expectatives són altes perquè es parteix de zero”.

Tixis ha recordat que l’any passat el 23 de juliol van fer un Sant Jordi d’estiu “una mica frenat per l’onada de la pandèmia”. En aquest sentit, ha explicat que aquest any s’ha fet d’una altra manera, ja que és “descentralitzat i cada llibreria s’organitza amb les mesures de seguretat”.

Bon ambient i molta activitat

Per la seva part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha remarcat que amb el Llibrestiu es posa un altre dia al calendari festiu per a les llibreries. Després de visitar tres llibreries, Garriga ha admès que hi ha bon ambient i molta activitat. “La gent respon i ve molt més”. Garriga, que s’ha comprat Les closques de Laia Viñas, ha dit que la llibreria és un lloc segur i la cultura és segura.

Montse Porta, de la llibreria Jaimes, ha assenyalat que aquesta festa és “el fet d’organitzar una festa on passin coses al voltant dels llibres, els autors i les llibreries és interessant i va en el sentit del que vol la gent”. Ha fet èmfasi en què aquest és el primer any que es fa: “És una bona base per treballar de cara Llibrestius propers”.

Per la Jaimes, per exemple, hi han passat autors com Jenn Diaz, Xavier Bosch, Pau Arenós, Rosa Ribas i Milena Busquets, mentre que a Finestres, aquesta tarda, Mark Baker ha parlat de ‘Nam’, “el millor llibre sobre la guerra del Vietnam”. Entre d’altres, la llibreria Byron ha organitzat actuacions i signatures de Jenn Díaz i Dolo Beltrán.

Altres llibreries com La Central del carrer Mallorca ha acollit una trobada entre l’autor grec Theodor Kallifatides i la traductora i escriptora Monika Zgustova. A més, han presentat el núm. 47 de la Maleta de Portbou en una trobada informal amb l’equip de la Maleta i els seus autors. Mentre, autors com Xavier Bosch, Maria Barbal, Gerard Quintana o Francesc Serés han signat els seus llibres en diverses llibreries de Barcelona.

Un primer experiment

L’escriptora Milena Busquets, que ha signat exemplars a la parada de la llibreria Jaimes, ha reconegut que Llibrestiu “és molt diferent que Sant Jordi. Una idea com aquesta de fer un dia del llibre a l’estiu o està molt ben promocionat i muntat… jo he signat dos llibres”. Ha apuntat que a Catalunya “se signen llibres el 23 d’abril i si es vol intentar que sigui un altre dia s’ha de mobilitzar molts més mitjans i promoció, que no n’hi ha hagut”. Busquets ha afegit que el Llibrestiu és “un primer experiment que hi ha molt espai per millorar“.

Segueix llegint aquí