Notícia de la Magí Camps publicada a La Vanguardia el 24 de juny del 2021. Consulteu l’article original de la notícia clicant aquí: “Llibrestiu, la nova festa del llibre, arriba el 15 de juliol”

El 15 de juliol, les llibreries de Catalunya muntaran parades al carrer i estaran obertes fins a les onze de la nit, amb tota mena d’actes culturals al voltant del llibre, com ara presentacions, converses amb autors, debats, trobades temàtiques…

La nova cita ja té nom: Llibrestiu, i enguany serà la primera, però, si tot va bé, es convertirà en la festa de l’estiu de les llibreries, just abans de les vacances, el període en què es llegeix més de l’any.

El sector del llibre trobava a faltar una quarta gran cita en el calendari anual. A La Setmana del Llibre en Català, que inaugura el curs amb un èxit creixent any rere any, la segueixen les festes de Nadal, un bon moment per comprar i regalar llibres, i tot plegat culmina amb la diada de Sant Jordi, que aquest any ha tornat a sortir al carrer, tot i que amb limitacions.

Però mancava una altra trobada entre llibreries i lectors a final de curs. Llibrestiu neix amb aquest propòsit, després d’un primer intent amb la Nit de les Llibreries, que es va veure estroncat amb la pandèmia, i del Sant Jordi d’estiu de l’any passat.

Diada temàtica

Girona dedicarà la jornada a la novel·la negra, amb totes les llibreries a la plaça de la Independència

Fa temps que s’hi barrinava, com havien declarat en diverses ocasions a La Vanguardia el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis; el president d’Editors.cat, Joan Sala, i la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer.

Les fonts ara consultades confirmen que tot està a punt per al 15 de juliol, amb la col·laboració i la implicació de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments, amb el de Barcelona al capdavant.

A la capital catalana la majoria de les llibreries ja han confirmat que hi participaran, amb parades davant dels establiments i activitats al vespre. De moment, no s’ha pensat en un lloc central, on se succeeixin les parades de llibres, però no es descarta fer-ho en futures edicions.

En el cas de Girona, en canvi, totes les llibreries s’han posat d’acord per fer un pas endavant, de manera que es concentraran a la plaça de la Independència, amb activitats que giraran al voltant de la novel·la negra, i també hi haurà actes infantils i música.

Ferrer declara que ja tenen uns quants noms confirmats entre els autors criminals, com ara Carles Porta, Laia Vilaseca, Toni Hill, Maribel Torres, Albert Gassull, Esther Vila, Sebastià Bennasar, Jordi Dausà i Jordi Campoy, entre d’altres.