Article publicat El Nacional el 24 de juny de 2021. Fes clic per veure l’article original

Xavier-Folch-editorL’editor i polític Xavier Folch ha mort a l’edat de 83 anys. Nascut a Burgos l’any 1938, Folch va ser fundador i director de l’Editorial Empúries, on va editar l’obra de Miquel Martí i Pol. També va ser director literari d’Edicions 62.

L’editor

Xavier Folch va iniciar la seva trajectòria a Edicions Ariel. També va ser cofundador i director de l’editorial Crítica, especialitzada en ciències socials, i l’any 1983 va fundar l’editorial Empúries, que va dirigir fins al 1996, any en què es va integrar al Grup 62. Des del 1996, va ser director literari d’Edicions 62. A través de twitter, l’editorial Empúries ha lamentat la mort del seu fundador, que qualifiquen de “gran company i editor compromès”, i han traslladat el condol a la família i amics.

Folch, que va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2003, també va dirigir l’Institut Ramon Llull entre el 2004 i el 2006. Aquesta institució també ha traslladat el condol a família i amics a través d’un missatge a Twitter.

El polític

A més, Folch també va tenir un paper destacat en la lluita antifranquista, participant a La Caputxinada o a l’Assemblea de Catalunya. Va ser diputat del PSUC al Parlament de Catalunya durant la primera legislatura després de la restitució de la democràcia, entre 1980 i 1984.

Com a diputat del PSUC, va ser president de la Comissió de Cultura i ponent de la Llei de Normalització Lingüística. L’any 2000, va ser elegit pel Parlament com a membre del consell d’administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), ara CCMA.

Segueix llegint aquí