Article publicat al Diari Ara el 15 de juny de 2022. Fes clic per veure l’article original

Anna Gual s’emporta el Miquel de Palol de poesia amb ‘Les ocultacions’ i Joan Esculies el Carles Rahola amb un assaig sobre el polític i editor Josep Fornas

El fabricant de records, de Martí Gironell, ha estat proclamada guanyadora del 55è premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros. El llibre és “un viatge al cor de la fotografia enfilats a la bicicleta de Valentí Fargnoli, un fotògraf ambulant que, a principis del segle XX, va retratar l’ànima de Catalunya”, segons avança Grup 62 en un comunicat. L’editorial descriu la novel·la com “una història èpica, heroica, poètica i delicada, feta de records i secrets inoblidables”.

Gironell, autor de novel·les com El pont dels jueus i Strappo, es va presentar al guardó, convocat per la Fundació Prudenci Bertrana de Girona, amb el pseudònim de Carme Martí –que és també el nom de l’escriptora que ha signat llibres com Un cel de plom i El camí de les aigües–. Quan el jurat va obrir la plica va descobrir que l’autor era Martí Gironell.

El 45è premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 6.000 euros, ha estat per a Les ocultacions, d’Anna Gual, “un llibre que recorre els llocs ocults de la geografia personal de l’autora i intenta posar llum als misteris de l’existència”. Josep Fornas, el solucionador, de Joan Esculies, ha guanyat el 43è premi Carles Rahola d’assaig, també dotat amb 6.000 euros, per un llibre sobre “la vida apassionada del polític i editor Josep Fornas, gran conspirador, peça clau de l’antifranquisme, home de confiança del president Tarradellas a l’interior i fundador de l’editorial Pòrtic”. El 37è premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil ha estat per a Veïns especials, d’Arturo Padilla i Rubèn Montañá, sobre la història d’amor entre un noi de quinze anys i la jove presentadora d’un programa de cuina.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí