Article publicat a La Vanguardia el 21 de setembre del 2022. Consulteu l’article original de la notícia clicant aquí

La fusió de la logística de dues importants distribuïdores posa editorials i llibreries en alerta

La posada en marxa del centre d’Àgora i Les Punxes ha dificultat l’arribada de títols nous i de fons

Presentacions de llibres sense quasi exemplars, o títols que no arriben quan toca o llibreries sense els llibres de text que demana l’escola. No s’ho esperava ningú quan al gener es va anunciar que les distribuïdores Àgora i Les Punxes unien esforços en un nou centre logístic, EntreDos, que es posava en marxa l’1 de setembre. Durant La Setmana del Llibre en Català els editors afectats començaven a patir per si les novetats arribarien a temps un cop anunciades i alguns revisaven els calendaris per si calgués fer cap canvi. Si els primers dies hi havia sorpresa i esperança que en poc temps tot es resoldria, la situació s’ha anat endarrerint.

La llibretera Ester Galindo de la Viladrich de Tortosa, per exemple, explica que no ha rebut cap comanda des de finals de juliol, entre les quals hi havia molts llibres de text i lectures recomanades. En canvi sí que els ha arribat alguna novetat que no havien demanat. A Barcelona sembla que les novetats ja arriben, però reposicions i novetats encara no, explica Isabel Sucunza, de la Llibreria Calders, que calcula que les dues distribuïdores sumen més de la meitat dels títols que ofereixen. “Ara un lector demana un llibre i si no el tenim el dirigim a una altra llibreria o li proposem que remeni i trobi un altre títol”, explica. Dissabte organitzen una “festa de la taula de recomanacions”, entre les quals hi haurà, esclar, majoria de llibres de fons.

Ignasi Moreta, de l’editorial Fragmenta, confia que la situació es normalitzarà aviat, i avui la qüestió es tractarà en una reunió d’editors amb Les Punxes. “Patim perquè les novetats no arriben quan toca i les reposicions no arriben. I nosaltres depenem molt del llibre de fons, on és fonamental que les comandes dels llibreters s’atenguin amb celeritat”, diu.

Ahir EntreDos va emetre un comunicat en què al·legava “problemes en la integració i automatització dels processos”. El director general d’Àgora, Joan Abellà, explica que bona part del problema es va originar per “la crisi bestial de matèries primeres”, que va endarrerir l’arribada d’unes estructures de ferro imprescindibles i “el calendari es va anar aprimant”. Des que van obrir les instal·lacions el 22 d’agost no han parat de fer les proves pertinents per posar el sistema en marxa, diu, “però s’ha anat fent una pilota que ha anat creixent”.

Pots seguir llegint l’article aquí