Article publicat a VilaWeb el 4 de febrer de 2021. Fes clic per veure l’article original

Publicada per Club Editor, relata la història d’una jove solitària, que cedeix a la seva solitud perquè s’enamora. Ha lliurat el guardó Jordi Cuixart, president d’Òmnium

Eva-Baltasar-Premi-OmniumBoulder, d’Eva Baltasar, és la Millor Novel·la de l’Any 2020, guardó que atorga Òmnium Cultural a partir del criteri d’un jurat format per Anna Casassas, Marta Segarra, Carme Gregori, Xavier Pla i Oriol Izquierdo. El veredicte s’ha fet públic aquesta tarda a la Sala Hiroshima de Barcelona. Ha lliurat en guardó el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que és la primera vegada que el pot lliurar des que es va convocar ara fa quatre anys. Aleshores ja es trobava empresonat. Per a Cuixart aquest també és el primer acte cultural que presideix des d’aleshores. L’acte, l’ha conduït la periodista Anna Guitart i s’ha pogut seguir pel canal de Youtube d’Òmnium. El premi és dotat amb 20.000 euros directes per al guardonat i 5.000 euros més destinats a promoció.

Boulder és la segona novel·la d’una trilogia que va començar amb Permagel i tancarà Mamut. Les dues primeres novel·les comparteixen unes protagonistes solitàries, esquerpes, sense ambició per a la projecció professional, tot al contrari, austeres, que no volen responsabilitats ni lligams, que fugen d’un món capitalista ple de desigualtats i absurditats. Dones que estimen altres dones, però que en la soledat troben el seu estat de benestar. Però Boulder és més radical que Permagel, perquè Baltasar posa la protagonista en unes condicions més extremes i tensades, encara.

“Ella segueix el dictat del seu cor: aquesta solitud, que no és triada, sinó que ella és així. I per ser coherent amb ella mateixa, li aniria bé mantenir-la. Però, és clar, quan apareix primer el sexe i després l’amor, l’amor és una força i també va lligada al cor. I té aquesta tibantor: la soledat que la tiba cap endins, l’amor que la tiba cap enfora. I en aquell moment fa una tria, i tria la Samsa, que és l’amor.” Això explicava a VilaWeb quan va aparèixer la novel·la.  Llegiu l’entrevista sencera

La tria de la Millor Novel·la de l’Any va començar amb la preselecció de dotze obres publicades entre el novembre del 2019 i l’octubre del 2020. D’aquí en va sortir les tres finalistes. Boulder, d’Eva Baltasar, s’ha imposat a les altres dues novel·les finalistes: La drecera, de Miquel Martín, i La mar rodona, de Sebastià Perelló.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí