Jornada ReflexióL’Associació d’Editors en Llengua Catalana va celebrar ahir una nova jornada de reflexió. Enguany la trobada es va celebrar a Caldes d’Estrac amb la complicitat de la Fundació Palau, l’ajuntament de la localitat i el suport de la Diputació de Barcelona. Durant la jornada van tenir lloc dues taules rodones moderades pel periodista cultural Óscar López.

La primera taula va tractar sobre crítica i prescripció i va comptar com a ponents amb el crític literari Francesco Ardolino, la llibretera Núria Dòria, el periodista i crític literari Jordi Amat i la crítica literària i prescriptora Marina Porras. En aquest bloc es va abordar si té sentit la crítica tradicional al s.XXI, quin tipus de prescripció fa vendre més llibres, si la crítica està condicionada per la política, les modes i el mercat, o per on passen les noves formes de prescripció. La segona taula va tractar el tema de la distribució amb la llibretera Elena González, l’editor Jordi Nadal, el president del Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya Martí Romaní i l’editor Joan Sala, que va substituir l’editor i distribuïdor Oriol Castanys. Aquesta taula va qüestionar l’eficiència de la distribució, què diuen les xifres sobre què està passant en el canal de venda de llibres, quin model de distribució hem de tenir, i si hi ha altres models de distribució millors.

La presidenta de l’associació, Montse Ayats, va destacar la importància de pensar col·lectivament i escoltar altres veus, va afirmar que seguiran dedicant esforços a la Setmana del Llibre en Català i va constatar que l’edició en català passa per un bon moment que cal saber aprofitar, malgrat que les ajudes continuen sent necessàries per la realitat del sector. Així mateix, Ayats va reivindicar el compliment del Pla de Lectura 2020 de la Generalitat de Catalunya i va advertir que continuaran batallant per aconseguir els seus objectius.

La jornada va comptar amb la participació de noranta persones, entre les quals el president del Gremi d’Editors Patrici Tixis, la presidenta del Gremi de Llibreters Maria Carme Ferrer, el director de l’Àrea del Llibre de l’ICEC Joaquim Bejarano, la directora de la Fundació Palau Maria Choya i l’alcaldessa de Caldes d’Estrac Rosa Pou.

Més informació: