Article del Sebastià Bennasar publicat a VilaWeb el 22 de desembre del 2019. Fes clic per veure l’article original

Es presenta la plataforma Girem Full, que uneix tot el sector, per recaptar fons per a l’innovador projecte d’immunoteràpia de l’Hospital Clínic

Girem-FullEls estudis sanitaris són demolidors: es calcula que a la societat occidental una de cada tres persones patirà de càncer abans del 2030. En vista d’aquesta estatística tan catastròfica, totes les esperances són posades en la recerca mèdica. D’avenços se n’han fet molts i alguns càncers que fa anys eren incurables ara es poden superar, però calen diners per a continuar avançant. I aquí és on neix el projecte Girem Full!, que aplega tots els actors possibles del món del llibre en una iniciativa solidària fins ara mai vista amb la intenció d’ajudar l’Hospital Clínic a desenvolupar tant com es pugui la investigació contra la malaltia a partir de la immunoteràpia.

Aquest nou tractament és un dels més innovadors per a poder combatre el càncer i es basa a dirigir el sistema immunitari contra les cèl·lules malignes pròpies i estimular les defenses naturals de l’organisme. Així, són les defenses del cos les que hi combaten, amb la qual cosa els efectes secundaris són menors i s’han obtingut resultats on les altres teràpies han fracassat.

Qui en són els impulsors i què es vol fer?

La iniciativa neix dels llibreters Olga Federico, de la Impossible, que va patir la malaltia i se’n va sortir; i d’Èric de l’Arco, de la Documenta, a qui els metges li van salvar un fill. L’Olga li va expressar un dia la necessitat de trobar la manera de poder ajudar els que li havien salvat la vida amb el seu ofici i així va ser com va néixer Girem Full! Llibres Contra el Càncer!, un projecte que uneix el món del llibre (llibreries, editorials, professionals de la creació literària, el disseny, l’edició, la distribució, la traducció, etc.) per recollir fons per a l’equip d’investigació ITC Clínic de l’Hospital Clínic de Barcelona i l’IDIBAPS, compromès a impulsar els primers assaigs clínics d’immunoteràpia per al tractament del càncer a Catalunya.

‘Aquesta investigació és una eina de país i els seus fruits seran útils per a nosaltres o per als nostres familiars i amics. En aquest sentit, agraïm moltíssim l’ajuda d’aquesta iniciativa’, ha explicat Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic, en conèixer la proposta, que de moment consisteix a posar a la venda punts de llibre, cartells i bosses de roba que es venen per 3, 9 i 12 euros a totes les llibreries adherides. L’objectiu és que tot aquest material s’escampi de manera viral a totes les llars del país per a augmentar tant com sigui possible la recaptació per a la investigació contra la malaltia. A banda, es poden fer donacions directes a la web giremfull.cat. Cal remarcar que llavors s’obtindrà el certificat per a poder desgravar l’import en la declaració de Renda o Impost de Societats. Aquesta acció ha estat registrada i homologada amb el codi HC-R-2019/124.

Però què cal destacar més és que hi ha hagut una unió molt important del sector del llibre, que ha tancat files amb la iniciativa solidària i que fa temps que roba hores d’on no n’hi ha per poder llançar aquesta iniciativa abans de la campanya de Nadal. A més, és prevista una gran jornada just un mes abans de Sant Jordi, el 23 de març, i que tots els diners recaptats vagin a parar als fons aconseguits fins llavors.

Fins a aquest moment, Girem Full! Llibres Contra el Càncer gaudeix del suport de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la de Publicacions Periòdiques en Català, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, el de Llibreters de Catalunya, Llegir en català, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, ADAL, Escrivim, l’agència literària Asterisc Agents, la distribuïdora Les Punxes, entre més agents culturals. També s’hi han adherit una quarantena de llibreries i una cinquantena de segells editorials.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí